Кой може да се възползва от намаляване на таксите за детска градина в Търговище

от БНТ
17:24, 18.01.2021
Чете се за: 04:15 мин.
Още
Снимка: Архив
Слушай новината (бета)

Община Търговище подготвя Проект за изменение на Наредбата за местни такси и цени на услугите, в който предвижда пълно или частично освобождаване от такси в детските градини и ясли. Целта е синхронизация на Общинската Наредба със Закона за предучилищното и училищно образование.

В закона е записано, че държавата подпомага родителите за заплащането на такси за детските градини по задължителното предучилищно образование. Право на подобна помощ за 5- и 6-годишни деца в предучилищните групи ще имат родителите или настойниците, които отговарят на 9 критерия.

"Това са деца с един или двама починали родители, деца с деца с родител от 70 и повече процента намалена трудоспособност, деца с 50 и повече процента по вид и степен на увреждане, близнаци, деца от групите към детски градини в селата на община Търговище. Това е основното, че около 150 деца на територията на Община Търговище, на 5 и 6 години, ще бъдат освободени от заплащането на такси. Деца с родител, регистриран в Бюро по труда, деца с един или двама родители студенти - редовно обучение, деца от семейства с две, три или повече деца, посещаващи общински детски градини или ясли.", обяснява Рая Матева, зам.-кмет на Община Търговище.

С 30% по-ниски ще са таксите за всички останали 5- и 6-годишни, посещаващи предучилищните групи в градините. Родителите им ще заплащат по 1 лв. за храна за присъствен ден вместо 1,55 лв., както досега.

Няма да се заплаща такса храна за децата в яслите и за 2- до 4-годишните с двама починали родители, деца, с родител с 90 и повече процента намалена трудоспособност, както и за деца със 70 и повече процента по вид и степен на увреждане.

Всичко това според ръководството на детските заведения ще допринесе до пълен и равен достъп на децата в градините и яслите.

"Подпомагане на младите семейства, решаване на демографски проблеми, улесняване на родителите в търсене на работа, като им дава повече свободно време, ранно детско развитие, редовна посещаемост на децата, което ще се отрази на тяхната подготовка и социална реализация. Почти пълен обхват на децата в предучилищна възраст в общината и неотпадане на децата от училище. Премахването или намаляването на таксите и е икономическо обосновано, въпреки, че в краткосрочен план общинските приходи ще намалеят, печалбите в бъдеще далеч ще надхвърлят загубите. Каквото инвестираме в нашите деца сега, ще се възвърне многократно в бъдеще, това е най-полезната публична инвестиция.", казва Даниела Райкова, директор на ДГ 7 "Снежанка".

"Ще бъде облекчен бюджетът на семействата, децата ще могат да посещават детска градина, което е важно както за родителите, така и за самите деца и за нашето общество, защото ще имаме обучени деца, изградени като личности и ще имат равен старт в живота", казва Нели Йорданова, родител.

"Подкрепям Община Търговище за изменение на Наредбата, защото мисля, че това ще облекчи доходите на всички родители в детските градини и ясли в града", казва Теодора Христова, родител.

Мнения и препоръки се приемат до 22 януари. След приемането на Наредбата, родителите могат да подадат заявления за облекчаване на таксите до директорите на детските заведения като предоставят нужните документи, които доказват основанията за освобождаване или намаляване от такси.

Репортер-оператор: Герасим Герасимов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Арестът на Пламен Бобоков е бил незаконен, реши Софийският районен съд
Арестът на Пламен Бобоков е бил незаконен, реши Софийският районен съд
Камион се заби във влак край мездренското село Крета
Камион се заби във влак край мездренското село Крета