НОВИНИ

Европейските лидери с остри реакции след ареста на Навални

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:54, 18.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Големият критик на руския президент Путин - Алексей Навални ще остане в ареста до 15 февруари, стана ясно днес. Той беше задържан снощи от властите, веднага след като се приземи в Москва. Това стана при първото му връщане в родината 5 месеца след като беше отровен и почти убит с нервно-паралитично вещество при неизяснени обстоятелства.

Реакциите - според българския премиер арестът на Алексей Навални нарушава неговите права и застрашава сигурността му. По думите на Борисов, в днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията.

От Вашингтон - реагираха твърдо от екипа на Джо Байдън и държавния секретар Майк Помпео. Европейските институции, НАТО и държавите от Европейския съюз също остро осъдиха арестуването на Навални. Много евредепутати изразиха загриженост за живота на опозиционера. Предстои да бъде гласувана резолюция, на дневен ред стои и въпросът за нови санкции.

Борисов: Арестът на Навални нарушава неговите права и застрашава сигурността му

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, и върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел, както и лидери на много европейски държави настояха опозиционерът незабавно да бъде освободен.

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен излезе със специално становище и поиска незабавно освобождаване не само на Навални, но и на всички останали задържани журналисти по време на посрещането му в Русия.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли реагира още по-емоционално, като заяви, че задържането е обида към цялата международна общност, не само към Европа и покани Навални да присъства на заседание на Европарламента.

"Изключително сме загрижени за съдбата на Алексей Навални. Европа спаси неговия живот, благодарим на германските власти за това, също за грижите и подкрепата, която му оказаха. Призоваваме руските власти незабавно да освободят Навални. Неговото задържане е нарушаване на човешките му права. Надявам се скоро да го посрещнем тук в Европейския парламент", каза Сасоли.

"Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет, върховният представител по външни работи бяха много ясни - ние настояваме за незабавно освобождаване на Алексей Навални. Политизацията на правосъдието и задържането на политически опоненти са неприемливи и са против международните ангажименти на Русия. Тези действия трябва да спрат.", заяви Петер Стано - говорител на Европейската комисия.

Ще стане ли ефективна условната присъда на Навални

Най-голямата партия - ЕНП поиска въпросът за ареста на Навални да бъде разгледан и да има дискусия по темата. Със сигурност, съдбата на опозиционера ще бъде обсъдена и на заседанието на европейските лидери, което предстои да се проведе в четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР пита "Топлофикация - Перник" какви са причините за нарушеното топлоподаване
КЕВР пита "Топлофикация - Перник" какви са причините за нарушеното топлоподаване
Водач загина при катастрофа между две великотърновски села
Водач загина при катастрофа между две великотърновски села