НОВИНИ

Ще стане ли ефективна условната присъда на Навални

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:16, 18.01.2021
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Алексей Навални остава в ареста до 15 февруари. Това реши съдът, пред който руският опозиционер беше изправен веднага след снощното му задържане. Критикът на Путин ще чака в ареста дали условната му присъда ще стане ефективна.

Навални нарече действията срещу него "беззаконие в най-висша степен".

Световни лидери, дипломати и правозащитни организации призоваха руските власти за незабавното му освобождаване.

Един от адвокатите на опозиционера не е допуснат да разговаря с него.

Въпреки настоятелните молби на един от адвокатите на Навални - Олга Михайлова, тя не получава разрешение да придружи клиента си. Официалната версия - Навални е задържан, защото е нарушил вече наложена му условна присъда.

Властите вече са подали искане от условна, присъдата да бъде заменена с ефективна. Срещу опозиционера е заведено и още едно дело за финансови злоупотреби.

Европейските лидери с остри реакции след ареста на Навални

Арестът му предизвика вълна от критични коментари и призиви за незабавното освобождаване на един от най-ярките критици на Кремъл и президента Владимир Путин.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет: "Задържането на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо. Призовавам руските власти незабавно да го освободят."

С подобно послание реагираха и върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел, както и лидери на много европейски държави, сред които Германия и Франция. На заседанието си днес ЕП ще обсъди случая "Навални".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също призова Навални да бъде освободен.

"Атаките на Кремъл срещу г-н Навални не са просто нарушение на човешките права, а обида към руския народ, който иска гласът му да бъде чут" - това пък заяви съветникът по националната сигурност на новоизбрания президент Джо Байдън - Джейк Съливан.

Алексей Навални беше задържан след завръщането си в Русия

В профила си във Фейсбук говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, препоръча на чуждите лидери "да спазват международното право" и "да се заемат с проблемите в собствените си страни".

"Аз не се страхувам. Отивам към паспортен контрол абсолютно спокойно. Ще мина през него и ще се прибера вкъщи, защото аз знам, че съм прав", категоричен е Навални.

На летището, където първоначално трябваше да кацне самолетът с Навални, са задържани десетки негови привърженици, включително и някои от най-близките му сподвижници.

Предстои съдът да определи мярка за неотклонение на Алексей Навални.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Габриел представи нов проект за екология, икономика, култура и наука
Мария Габриел представи нов проект за екология, икономика, култура и наука
Глобяват две болници в София за неспазване на Националния план за ваксиниране
Глобяват две болници в София за неспазване на Националния план за ваксиниране