Възможно е ресторантите да отворят от 1 февруари

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:06, 18.01.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Обсъжда се отваряне на ресторантите у нас от 1 февруари, съобщи за БНТ министърът на туризма Марияна Николова. По думите ѝ вариант за работа на ресторантите, които са извън хотелите, е това да става с 50% от техния капацитет и с предварителни резервации. От бранша обаче заплашиха с едновременно протестно отваряне по примера на Италия, ако няма яснота в сроковете и мерките.

Днес отварянето на ресторантите беше широко коментирана тема. Социалният министър Деница Сачева съобщи, че се обсъжда стъпково отваряне на ресторантите - първо в зимните курорти, а едва след средата на февруари е вероятно да бъдат отворени за посещения и ресторантите в големите градове.

Ресторантьорите реагираха гневно.Те заявиха, че чашата на търпението им вече прелива. От браншовата асоциация на заведенията заявиха, че при отказ от разхлабване на мерките за бранша след 1 февруари е възможно в знак на протест ресторантите да отворят без разрешение. От края на ноември заведенията за хранене могат да предлагат само доставки или взимане на храна от място.

Здравният министър Костадин Ангелов коментира, че в момента браншът не е приоритетен, а най-важни са здравеопазването, образованието и спорта.И че една война не се печели със заплахи.

Министърът на туризма Мариана Николова съобщи, че ресторантьорите и хотелиерите са най-силно засегнати от пандемията. Затова се обсъжда от 1 февруари отваряне на заведенията, като ще бъдат спазени определени изисквания, като например да се ползва 50% от капацитета им.

"Има предложения за предварителна резервация в самото заведение, но не всички заведения го позволяват, както и задължителното метър и половина разстояние между масите и пълна дезинфекция и почистване на масите", заяви министърът на туризма Мариана Николова.

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че правителството обсъжда "стъпково отваряне" на ресторанти в курортите, но засега не и извън тях. Едва след средата на февруари е вероятно да се отворят ресторантите в големите градове.

От Асоциацията на заведенията заплашиха, че при отказ от сваляне на мерките след 1 февруари ресторантите ще отворят без разрешение.

"Очакваме всеки ден и нищо не се случва. Явно търпението на някои колеги се изчерпва", заяви Емил Коларов от Сдружение на заведенията.

"Ние настояваме първо да ни бъдат изплатени всички компенсации до края на месеца. защото след последното затваряне, вече 3 месеца, никой не е взел една стотинка - нито персонал, нито работодатели. Второ - искаме точни дати, в които да отворят всички заведения, без дискриминация и без разделяне на нощни, дневни, курортни градове", заяви Евгени Зумпалов от Сдружение на заведенията.

Здравният министър Костадин Ангелов коментира заканите на ресторантьорите да отворят от 1 февруари, че една война не се печели със заплахи и че правителството има приоритети.

"Нашите приоритети са образование, здравеопазване, спорт. Ресторантьори и хотелиери със сигурност са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента", коментира Ангелов.

Предложенията за евентуално поетапно отваряне на ресторантите ще се обсъждат и с Националния оперативен щаб. Утре министърът на туризма ще се срещне с представители на браншовата асоциация.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Eвакуираха Капитолия заради заплаха за сигурността
Eвакуираха Капитолия заради заплаха за сигурността
Отпускат над 3,7 милиона лева за щетите след наводненията в 4 общини
Отпускат над 3,7 милиона лева за щетите след наводненията в 4 общини