НОВИНИ

Марияна Николова: Обсъжда се отваряне на заведенията на 50% и при предварителни резервации

bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 18.01.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Бизнес
Слушай новината

Ресторантьори се оплакаха, че "чашата на търпението им вече прелива". Министър Марияна Николова увери, че постоянно е в комуникация с бранша. Утре предстои и официална среща с представители на Асоциацията на ресторантьорите.

Предложения тепърва ще се обсъждат и с Националния оперативен щаб след анализ на ситуацията с бройките заразени, уточни в "Денят започва" Николова. Сред тях са работа на заведенията на 50%, както и работа при предварителни резервации.

Предложенията важат за ресторанти, за нощните заведения все още не са провеждани подобни разговори, уточни министърът.

Здравните власти регистрираха редица нарушения през последните дни. Обществена тайна беше, че има заведения, които работят въпреки заповедта на министъра на здравеопазването.

"Всички нарушители, които нарушават административните правила и разпоредбите, които са предписани от здравните власти, ще бъдат санкционирани по установения ред. Аз съм против тези нарушения и съм категорична, че това е петно за целия бранш", заяви министър Николова.

Тенденциите показват, че нивата на безработица в сектор "Туризъм" са 6,7%. Има ръст на безработицата, като най-засегнати са в сектор Хотелиерство, каза министърът.

Туристите все повече търсят индивидуалните резервации и малките места за настаняване. Министър Николова обясни, че зимният сезон се ползва от малките хотели, от малките места за настаняване, които са заети на 100%.

Сериозна заетост се отчита и в СПА курортите. По отношение на зимния сезон резервациите са между 35 и 40%.

При хотелиерството и ресторантьорството най-успешната мярка е 60 на 40, която е трансформирана в 80 на 20 за сектора, съобщи министърът. Правителството е дало ясно заявка за удължаването на тази мярка до 31 март.

"Тази мярка е спасила от фалит повече от 70% от бранша. По нея са изплатени огромен обем средства и са спасени над 28-30 работни места", каза Николова.

Изплатени са над милиард и 200 милиона, от които около 720 милиона са достигнали пряко до бизнеса.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Коларов: Не трябва да се нарушават заповедите, но да се спазват и обещанията
Емил Коларов: Не трябва да се нарушават заповедите, но да се спазват и обещанията
Доц. Ангел Кунчев: Ваксинацията от втора фаза на националния план може да започне на места в страната
Доц. Ангел Кунчев: Ваксинацията от втора фаза на националния план може да започне на места в страната