НОВИНИ

Таня Михайлова: Обсъжда се децата от 7. и 12. клас да се върнат в училище на 4 февруари

bnt avatar logo
от БНТ
08:19, 18.01.2021
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

Учениците от 5-и до 12-и клас се връщат в училище, но само за практическо обучение и изпити.

Това е балансирано, добре обмислено решение и касае учениците от професионалните гимназии, заяви в студиото на “Денят започва” заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

“Насочването към практическите часове не е самоцелно - това са часове, в които учениците, които се обучават за професия, придобиват необходимите умения”, обясни тя и увери, че решението е съобразено с епидемичната обстановка, а обучението ще става при строги мерки срещу заразата.

Остава изискването за задължително носене на маски в час, обясни Михайлова. Обсъжда се вариантът първо учениците от 7-и и 12-и клас да се върнат в училище на 4 февруари.

Според зам.-министъра, учениците от професионалните гимназии не са загубили много от материала, който трябва да се усвоява в часовете за практическо обучение, но е време да прилагат своите знания и умения, натрупани чисто теоретично от различни видеоматериали.

“Важно е да подчертая, че практическите часове никога не се провеждат с целия клас. Смисъл на практическото обучение е всеки да работи на работно място. По тази причина това са и първите разрешени часове - учениците или студентите са по-малко на брой и всеки има свое работно място. Тази организация на обучение е създадена още в началото на учебната година”, обясни логиката на взетото решение заместник-министър Михайлова.

По препоръка на образователното министерство, училищата са преобразували графиците си, така че в определен ден да има само часове по практика, добави тя.

Какво още каза Таня Михайлова, както и коментарите на ученици и учители от варненския Техникум по текстил - вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Ангел Кунчев: Ваксинацията от втора фаза на националния план може да започне на места в страната
Доц. Ангел Кунчев: Ваксинацията от втора фаза на националния план може да започне на места в страната
Евакуираните хора от Батановци вече са по домовете си
Евакуираните хора от Батановци вече са по домовете си