НОВИНИ

Законно ли се сече гората край Владая?

Стела Илиева
от Стела Илиева
07:15, 18.01.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Зрители се свързаха с екипа на "По света и у нас” притеснени от сеч в Национален парк "Витоша” в района на село Владая. Хората са притеснени, че изсичането на гората може да доведе до свлачище в района. От държавното горско стопанство ни обясниха, че сечта е разрешена и няма опасност.

Вече седмица в боровата гората над Владая се чуват моторни резачки. А хората са притеснени и недоумяват защо се отсичат многогодишни дървета.

"Според нас е напълно безсмислено при положение, че има толкова много незаконно отсечени дървета в момента допълнително да се секат и т.н. санитарна сеч, която тук тировете изкарват дърва с цел едва ли не прочистване на гората", заяви инж. Васил Николов от Владайско туристическо дружество Марица и председател на инициативния комитет на Владая.

"Ако това го казваме, че са белите дробове на София или на Витоша, или на всички, които живеят тук. Те просто няма да ги има от една страна, от друга, красотата на боровата гора изчезва, защото става парк с надгробни плочи".

"Каквото зависи от мен, го правя. Аз като жител на село Владая и като израснал 48 години тук във Владая ми е мила гората, но специалистите ще кажат кое е редно и кое не", коментира кметът Цветанка Здравкова.

90 кубика или 176 дървета. Толкова дървен материал трябва да бъде добит от района над село Владая. От Държавното горско стопанство – София ни обясниха, че с изсичането на дърветата се прави прочистване на гората, за да може да стане по-здрава.

"Понеже на всеки 10 години гората дава определен прираст и ние взимаме този прираст и държавата иска да си получи дивидентите от нейната собственост", каза директорът на териториално поделение "Държавно горско стопанство"-София Цветан Динев.

Преди няколко години тук в тази част от природен парк "Витоша" е ставала и незаконна сеч.

"Местата, където реално е оголено с тази незаконна сеч. Гората сама е тръгнала да се възстановява и поради тази причина не е необходимо да се залесява".

Хората, живеещи близо до гората, се притесняват, че отсичането на дърветата може да доведе и до други проблеми.

"Ние не можем да гадаем дали ще има свлачище, наводнение и т.н., но все пак всички ставаме свидетели до какво води безразборната сеч въобще и в цялата страна, но поне се надяваме тук в тази част да спре", заяви инж. Николов.

"При самото маркиране на насаждението се съобразяват тези неща. Където има дерета, не се сече", каза Цветан Динев.

Добитата дървесина от района ще бъде продадена. А с парите ще се плаща за охрана на гората и ще се подпомага дейността на Горското стопанство и ще бъдат заделени пари и за възстановяване на гори.

-След като бъдат отсечени дърветата къде ще отидат?

"Вече фирмата където иска, там да вози", отговори Динев.

-Тоест вие ще ги продавате?

"Ние сме ги продали вече. Сега ще ги измерим, правят се приемателни протоколи, заплаща се дървесината и фирмата може да си ги извози", допълни Динев.

И макар всичко да е законно, притесненията на хората в района остават. Сечта в природен парк "Витоша” трябва да приключи до края на юни.

Репортер: Стела Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Телчарова: Децата с усложнение след Ковид са от 6- до 15-годишни
Доц. Телчарова: Децата с усложнение след Ковид са от 6- до 15-годишни
Атанасовден е!
Атанасовден е!