НОВИНИ

Доц. Ангел Кунчев: Ваксинацията от втора фаза на националния план може да започне на места в страната

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 18.01.2021
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Слушай новината

Още тази седмица в някои области в страната може да започне втората фаза от националния план за ваксиниране. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг след пристигането на нова пратка от ваксини на "Пфайзер".

"18 720 ваксини получихме, което е на половина на предварително обявения график. Идеята е с една реконструкция на тяхното производство и допълване на капацитета е да могат да задоволяват нуждите на страните с по-големи доставки. Само тази доставка е съкратена наполовина. Оттук нататък влизаме в график", увери доц. Кунчев.

Още 18 720 дози от ваксината на "Пфайзер" пристигнаха у нас

"В някои области приключиха с първата фаза и още тази седмица в областите Пловдив и Бургас могат да започнат с втората фаза в някои от домовете за възрастни хора, както и с първите училища, където имаме списъци с желаещи. Това ще стане малко по-късно в София - след около седмица или 10 дни, защото броят на колегите е много по-голям. В София някъде на половина са обхванати желаещите от здравната система", каза доц. Кунчев.

"При наличие на ваксини ще започнем и в София паралелно изпълнението и на втората фаза. Тази ваксина ще се използва паралелно и за втората фаза в области, където са приключили с първата", допълни той.

Следващата седмица се очаква да пристигнат нови количества от ваксината на "Модерна". След това в началото на февруари ще пристигнат още около 35 000 дози от ваксината на "Пфайзер". Доставка от същия препарат ще има и в средата на февруари, когато ще пристигнат и количества, които ще компенсират тези, които не пристигнаха днес. Това съобщи маг. фарм. Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

"Очакваме, че втората половина на февруари и дори март ще получим компенсация с по-големи от вече договорените доставки. Ако дотогава получи разрешение и ваксината на "Астра Зенека", броят на ваксините, с които разполагаме, ще бъде много по-голям", допълни и доц. Кунчев.

Богдан Кирилов: Очаква се през юни 2,5 милиона българи да бъдат ваксинирани

Всеки, който иска, ще бъде ваксиниран, акцентира отново доц. Ангел Кунчев.

"Пролетния сезон мисля, че ще можем да започнем ваксинирането на всички желаещи. Личните лекари имат данни за хората, които активно са потърсили ваксина. Списъкът трябва да се прави до 2-3 седмици преди имунизацията, за да бъде актуален, но всеки, който поиска, ще бъде ваксиниран. Би следвало да се започне от хората в най-висок риск - хората с хронични заболявания, със специфични белодробни заболявания, които се стремим да предпазим най-бързо", допълни той.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марияна Николова: Обсъжда се отваряне на заведенията на 50% и при предварителни резервации
Марияна Николова: Обсъжда се отваряне на заведенията на 50% и при предварителни резервации
Таня Михайлова: Обсъжда се децата от 7. и 12. клас да се върнат в училище на 4 февруари
Таня Михайлова: Обсъжда се децата от 7. и 12. клас да се върнат в училище на 4 февруари