Глобяват две болници в София за неспазване на Националния план за ваксиниране

от БНТ
18:12, 18.01.2021
Чете се за: 01:15 мин.
Още
Слушай новината

Две лечебни заведения на територията на София ще бъдат глобени за неспазване на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

След проверка на Столичната регионална здравна инспекция са съставени актове за установяване на административно нарушение на управителите на Многопрофилна болница за активно лечение „Сердика“ ЕООД и Специализирана болница за активно лечение „Свети Лазар” ООД.

Актовете са на основание чл. 5, ал. 2 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България и т. 4 от Заповед № РД-01-726/23.12.2020 г. на министъра на здравеопазването.

Според нея имунизационната кампания трябва да започне приоритетно, като обхваща лица от целевите групи, определени с фази I-V на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

За нарушението, съгласно чл. 229, ал. 3 от Закона за здравето, ще се наложи имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв.

От "Свети Лазар" заявиха за БНТ, че са ваксинирали около 20 души по списък и нямат информация за наложена глоба. От болница "Сердика" също казаха, че не знаят за подобен акт.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще стане ли ефективна условната присъда на Навални
Ще стане ли ефективна условната присъда на Навални
Eвакуираха Капитолия заради заплаха за сигурността
Eвакуираха Капитолия заради заплаха за сигурността