НОВИНИ

Кои са основните правила за безопасност по ски пистите?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 04.02.2021
Чете се за: 03:27 мин.
Регионални
Слушай новината

Освен правилата, свързани с COVID кризата, туристите трябва да се съобразяват и с другите мерки за безопасност, които също опазват животи. Вчера след каране с висока скорост и сблъсък между двама скиори в Банско, единият от тях загина. Несъобразената скорост по пистите, отнемането на предимство и карането на ски в нетрезво състояние са най-честите причини за инциденти по пистите в зимните ни курорти.

През последната седмица в Банско дойдоха хиляди туристи и пистите са препълнени. Лична отговорност на всеки е да спазва няколко основни правила - да пази човека пред себе си, да кара със съобразена скорост и да не надценява възможностите си.

А за неразумни скиори и сноубордисти по пистите следят и специални ски патрули, които правят забележки и предупреждават хората, които създават опасни ситуации. Те имат право и да отнемат ски картата на недисциплинираните скиори и сноубордисти.

18 ски патрула всеки ден обикалят по пистите над Банско и следят за безопасността на туристите. Те проверяват състоянието на пистите и съоръженията, следят и за спазването на правилата в ски зоната.

"Проверява дали има неразумни хора по пистите, които се движат с неразумна скорост и евентуално нали спират го, казват му че при втори случай, ако има такъв тип каране ще му спрат картата", обясни маркетинг мениджърът на ски зона Банско Иван Обрейков.

Келхенсен от Дания ни разказва как преди дни попаднал в опасна ситуация.

"Четири човека ме пометоха, всички бяха сноубордисти, уплаших се, но пострадах леко. Трябва много да се внимава на пистите - някои хора са внимателни, други се държат идиотски, същото е като при трафика, всичко се случва", казва Келхенсен от Дания.

"Фрактура на крайниците, съответно горен, долен крайник - това са най-честите фрактури, същевременно има много сериозни травми, които са свързани с фрактура на тазовите кости, на гръдния кош - те са по-редки", каза д-р Николай Цуцумански от Медицински център към ски зона Банско.

Тази година инцидентите по пистите над Банско са значително по-малко. През миналите години, когато в Банско имаше и повече туристи, през медицинския център на началната станция на кабинковия лифт са минавали средно по 40 души на ден. Сега броят им е на половина.

За да избегнем травмите на ски пистите, д-р Цуцумански съветва: "Да не надценяват себе си и да знаят до къде какво могат да правят, защото планината винаги е опасна".

Най-добра подготовка за каране на ски или сноуборд дават ски учителите, добавя още д-р Цуцумански.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК ще приема документите на партиите и коалициите от понеделник
ЦИК ще приема документите на партиите и коалициите от понеделник
Бащата, намушкал няколко пъти с нож детето си в Севлиево, не е имал поставена диагноза
Бащата, намушкал няколко пъти с нож детето си в Севлиево, не е имал поставена диагноза