Димитър Димитров, ЦИК: 10 февруари е условната дата, след която трябва да пристигне първата пратка машини

от БНТ
19:25, 04.02.2021
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Договорът за машините за гласуване все още не е сключен, но повечето от условията са уговорени.

"Имаме уверението, че машините вече са в Европа, което означава, че доставчикът не е избрал морски маршрут заради ковид, а най-вероятно въздушно карго. Още не е ясно на кое летище са, но скоро това ще стане ясно. 10 февруари е условната дата, след която първата пратка от тях трябва да бъде в София".

Това отбеляза говорителят на ЦИК Димитър Димитров в предаването "Още от деня".

Банков е проблемът, поради който все още не е сключен договорът. Димитров увери, че договорът ще бъде изпълнен в цялост, както е изготвен.

Съставът на ВАС, който е гледал делото и е отменил заличаването на ПП "Атака" от коалицията "Обединени патриоти", е определил, че само трите партии могат солидарно да представляват тази коалиция, коментира говорителят на ЦИК. Той обясни, че в закона е ясно отбелязано как се създава коалиция и как се регистрира, но не е регламентирано точно как се разваля такава.

ВАС връща "Атака“ в коалицията "Обединени патриоти"

Що се отнася до регистрацията на "Обединени патриоти" в ЦИК, коалицията има клауза в споразумението си, която включва консенсуса като начин на взимане на решения, така че партиите ще се разберат помежду си.

В понеделник започва регистрацията на партиите за изборите, съобщи той.

Димитров коментира решението на ЦИК от 27 януари, според което наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията, като подчерта "трябва да има равнопоставеност. Определянето на някакви предпочитания към случайни или импровизирани имена не би било в хармония с реда, който трябва да съществува при изборите".

Той беше категоричен, че правилата за изборите трябва да третират всички еднакво и по отношение на двете политически формации, които изразиха протеста си във връзка с решението на ЦИК, Димитров даде пример с партията на Слави Трифонов, която е била регистрирана след като е променила името си.

"Предполагам, че ако възникнат някакви спорове, те отново ще бъдат решавани в съда", каза говорителят на ЦИК.

Техническото обслужване и промяната на софтуера за президентските избори ще бъде отговорност на доставчика, обясни Димитров. Обучението за използването на членовете на комисиите ще бъде направено и посредством телевизиите. Гласоподавателите ще могат да разчитат на подкрепата и обяснението на комисиите.

По отношение на видеонаблюдението той подчерта, че такова не може да бъде осъществено в рамките на изборния ден. Краят на изборния ден, по думите му, е безсмислено да бъде заснеман.

"Маркерите на бюлетините, които ги правят невалидни, трябва да се снимат много отблизо. Да не говорим за разпечатките от машините. Нали знаете, че ще има двеста-триста имена върху една такава разпечатка? Какво може да се заснеме?", попита той.

Димитров заяви, че ако застъпниците или наблюдателите решат да снимат нещо в продължение на изборния ден, най-вероятно това ще бъде определено като нарушение. Снимането на територията на секцията не е било позволено никога.

Възнагражденията на секционните комисии, в които са около 80 000 души, ще бъдат увеличени с 12 или 15 лева, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Анализатор: Хората, участващи в акцията за скуизиране на Уолстрийт, го правят за кауза
Анализатор: Хората, участващи в акцията за скуизиране на Уолстрийт, го правят за кауза
170 000 ученици и 30 000 учители се върнаха присъствено в клас
170 000 ученици и 30 000 учители се върнаха присъствено в клас