НОВИНИ

170 000 ученици и 30 000 учители се върнаха присъствено в клас

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:17, 04.02.2021
Чете се за: 04:10 мин.
Образование
Слушай новината

Днес 170 хиляди ученици се върнаха присъствено в 7, 8 и 12-ти клас.

Върнаха се и 30 хиляди учители. Така в момента около 740 хиляди деца, ученици и учители ходят ежедневно на училище.

Има вероятност обаче учениците отново да се върнат вкъщи, каза днес просветният министър Красимир Вълчев, но добави, че сега тя е по-скоро "малко влошена".

В столичното 23-то средно училище днес се върнаха 270 ученици от 7, 8 и 12-ти клас. Седмокласниците бяха първа смяна, другите два класа - втора. Входовете бяха два, мереше се температурата на учениците, всички бяха с маски. Разказаха как е било три месеца в къщи.

"Няма го шума от училище и е много по-безразлично. Всички се радвахме, когато се срещнахме. Тук е много по-приятно, защото имаш контакт с учителя. Понеже сега ни следват матури, мен ми е много по-лесно да уча в училище отколкото електронно", каза седмокласничката Калина Терзийска.

"Много се радваме да се видим, защото не се бяхме виждали от страшно много време и някакси това е голяма емоция за нас", каза Елеонора, 12 клас.

"В онлайн обучението имаме комфорта на дома си, но нямаме близостта с преподавателите и не можем да бъдем толкова контролирани", каза Явор, 12 клас.

Според директора на училището Нина Чанева имало учители, които се притеснявали от връщането на големите ученици и искали да излязат в отпуск. После размислили и сега всички преподават.

Само четири деца пък са на онлайн обучение от вкъщи. Питам я дали се притеснява, че заради ситуацията учениците отново могат да се върнат вкъщи.

"Ние сме подготвени и според решението на здравните власти училището ще бъде в оня режим, в който е разрешено. Без децата училищата не приличат на себе си", каза директорът на 23-то СУ Нина Чанева.

Има такава опасност, тръгвайки сега на училище, скоро учениците отново да минат онлайн, каза просветният министър Красимир Вълчев. Защото февруари и март са рискови от епидемична гледна точка, защото все още няма колективен ефект от ваксинацията и защото картата на Европа е тъмночервена.

"Няма как обаче от друга страна да спрем да живеем, да учим, да се движим. Образованието е това, за което си заслужава да поемем разумен риск. Ако ситуацията се влоши, ще се предприемат мерки за затягане", каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Засега обаче ситуацията по-скоро е "малко влошена", уточни министърът. Ако пък тя се подобри, е възможно в малките училища да се върнат повече прогимназиални класове, както настояват директори. Днес беше оповестена идеята да се тестват и учениците.

"Проучваме каква е нагласата на родителите с оглед постигане на съгласие за тестване и на учениците в училищата с антигенни тестове. Целта ни е да постигнем по-голяма сигурност в българските училища с оглед продължаване на присъственото обучение на учениците", заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Министърът Вълчев припомни днес, че годината е удължена за децата от 1 до 6 клас. Това удължаване през юни обаче няма да е задължително за учениците, които са учили ефективно онлайн през зимата и те могат да пътуват с родителите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилиян Петров пред "Хоризонт" за БФС, семейството и новите проекти
Стилиян Петров пред "Хоризонт" за БФС, семейството и новите проекти
Юношеските национали направиха равен с Шахтьор (Донецк)
Юношеските национали направиха равен с Шахтьор (Донецк)