НОВИНИ

Машините за гласуване ще бъдат осигурени за най-ранната възможна дата

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:26, 12.01.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
машините гласуване бъдат осигурени ранната възможна дата
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Централната избирателна комисия очаква по-скъпи избори от друг път заради мерките за сигурност и безопасност в пандемична обстановка. Машинното гласуване ще бъде осигурено и за най-ранната възможна дата, заяви председателят на ЦИК в сутрешния блок на БНТ Александър Андреев. Очаква се тези дни договорът за доставка на машините да бъде окончателно подписан.

9600 машини за гласуване ще бъдат доставени в срок, това знаят от избрания изпълнител в Централната избирателна комисия.

Уверението, което получихме от избрания изпълнител, е, че машините ще бъдат изпратени в сроковете, които са предвидени и съобразени с насрочването на изборите за най-ранната дата, което означава, че би трябвало този процес да протече нормално, да бъде осигурено машинното гласуване, каза Александър Андреев - председател на ЦИК.

Само преди дни пред БНТ шефът на фирма "Сиела" каза, че първите 3000 машини, които ползвахме на евроизборите под наем, сега ще пристигнат като първа доставка. Другите над 6000 сега се произвеждат.

ЦИК: "Сиела Норма" ще достави 9600 машини за изборите догодина

Датата за доставка е фиксирана в обществената поръчка и тя е 10 февруари. "Сиела" явно ще се ползват от възможността за доставки на партиди. Пак в обществената поръчка е записано, че 50 дни преди вота ЦИК трябва да определи срок да доставка на машините по избирателни секции. Така може да се получи, че ще разпределя неполучени още машини.

ЦИК ще организира изборите, разбира се в момента, в който те бъдат насрочени, обяснява Андреев.

Относно идеята за подвижни секции за карантинирани Андреев смята, че това няма как да се случи без промени в Изборния кодекс.

И това са промени, които са свързани не само с един текст, а и с редица други текстове, свързани със сроковете, в които трябва да бъдат подадени заявления, документите, с които се удостоверява, че лицето е под карантина, каза Андреев.

За предстоящите избори Александър Андреев изключи възможността за електронно гласуване и гласуване по пощата, заради краткото време и многото необходими стъпки, които да направят това възможно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Обединени патриоти" не се явиха на консултации за изборите при президента
"Обединени патриоти" не се явиха на консултации за изборите при президента
Министерският съвет заседава извънредно заради усложнената обстановка
Министерският съвет заседава извънредно заради усложнената обстановка