НОВИНИ

Анализатор: Хората, участващи в акцията за скуизиране на Уолстрийт, го правят за кауза

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 04.02.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Бизнес
Слушай новината

През еднa онлайн платформа за търговия на финансовите пазари - Robinhood - се изкупи една компания Gamestop чрез организация на инвеститорите в социалната мрежа Reddit. Тази платформа вероятно има в момента около 15 милиона клиенти, като само за последния месец са се увеличили с 6, отбеляза в "Още от деня" анализаторът Мирослав Севлиевски.

"Повечето клиенти на Robinhood имат брокерски сметки между 1000 и 5000 долара, но те решиха, че заедно могат да направят това, което един голям хедж фонд или една голяма банка може да направи срещу тях", поясни Севлиевски.

Това са активистите в политиката, в обществения живот, искат да са добре и да правят добри неща.

"Те разбират живота, стоейки на компютъра бързо да задраскат някой или да одобрят някой друг. Те искат да участват в националния, в световния процес. Те не са тръмписти, те са по-скоро антитръмписти", така обрисува участниците в тези събития от последната седмица Мирослав Севлиевски.

Българинът Влад Тенев е един от създателите на многомилиардна Robinhood. Българско име не е било във финансовите новини за последните 1000 години, сега се случва с Влад Тенев.

"В случая роля в цялата създала се ситуация имат социалните мрежи, които дават място за срещи на милиони хора в рамките на една минута или няколко часа. В Reddit групата, която е срещу Уолстрий, да я наречем, преди седмица беше 2 милиона, днес са 8,5 милиона души. Само за часове те нарастват с милиони. Повечето хора, които участваха в акцията за скуизиране на Уолстрийт, по-скоро участват за кауза, а не за пари", отбеляза Севлиевски.

Поколението на милениумите и поколението Z са повече от всички останали, те искат промяна и те ще я направят, заяви Севлиевски.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха двама непълнолетни, пребили 14-годишно дете край Бургас
Задържаха двама непълнолетни, пребили 14-годишно дете край Бургас
Димитър Димитров, ЦИК: 10 февруари е условната дата, след която трябва да пристигне първата пратка машини
Димитър Димитров, ЦИК: 10 февруари е условната дата, след която трябва да пристигне първата пратка машини