НОВИНИ

Кой ще е новият стопанин на "Даунинг стрийт" 10?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:26, 23.10.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

На Острова продължава надпреварата кой да бъде новият лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания. До безпрецедентната ситуация се стигна, след като министър-председателят Лиз Тръс подаде оставка след 45 дни на поста.

Междувременно стана ясно, че бившият премиер Борис Джонсън и неговият бивш министър Риши Сунак са разговаряли снощи. Крайният срок за обявяването на номинациите за наследник на Лиз Тръс изтича в понеделник в 16.00 ч., българско време.

Два независими източника на BBC потвърждават за среща между Борис Джонсън и Риши Сунак, без да разкриват какво е било обсъждано. Макар да са сочени за фаворити за лидерския пост, нито един от двамата не е потвърдил официално, че ще участва в кампанията.

Бившият министър на финансите Риши Сунак стана първият претендент, събрал повече от 100 препоръки, за да може да се кандидатира за лидер на Консервативната партия.

Бившият британски премиер Борис Джонсън спешно се завърна на Острова от ваканция на Карибите след новината за оттеглянето на Лиз Тръс. Негови опоненти се усъмниха в твърденията, че той също е набавил необходимите 100 препоръки за участие. Според медийни изчисления Джонсън разполага с едва 53.

Засега единствената официална кандидатка за лидер е Пени Мордант, която обаче все още няма 100 номинации. Британците не крият разочарованието си от създалата се ситуация.

"Не знаят какво правят. Трима премиери за няколко месеца - това е абсолютно нелепо. И това са хората, от които се очаква да управляват страната. Станахме за смях. Но проблемът е, че обикновените хора в Англия, Шотландия и Уелс нямат нищо общо с това и нищо не зависи от тях", казва жителка на Острова.

"Смущаващо е, това е срамен епизод, който разрушава нашата демокрация", добавя неин сънародник.

"Тъжно е, пълна бъркотия. Не мисля, че някой е достатъчно добър, информиран и може да бъде уважаван", казва друга британка.

Ако консерваторите се обединят около един кандидат, още в понеделник следобед може да бъде обявен новият министър-председател. В противен случай ще се проведе онлайн гласуване сред членовете на партията, чийто резултат ще стане ясен в петък.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венцеслав Стефанов: Преди имаше много по-справедливо съдийство
Венцеслав Стефанов: Преди имаше много по-справедливо съдийство
Националите по борба в свободен стил не стигнаха до медалите на Световното до 23 години
Националите по борба в свободен стил не стигнаха до медалите на Световното до 23 години