НОВИНИ

Кой спечели надпреварата за възстановяване на Колизеума

спечели надпреварата възстановяване колизеума
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
19:32, 02.05.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Още
Слушай новината

Италианският министър на културата обяви печелившата оферта за възстановяване на арената на Колизеума в неделя - проект, който ще позволи на посетителите да разглеждат археологическото чудо от нивото на земята най-скоро през 2023 г., съобщи АФП.

В момента 2000-годишната структура е без под, руините на стените и тунелите на подземните нива са изложени на открито.

Миланска инженерингова фирма победи 10 конкуренти, които отговориха на поканата за подаване на предложения през 2020 г. с визията си, включваща въртящи се дървени летви, които биха позволили естествена вентилация и осветление на долните нива. „Това е поредната стъпка напред към възстановяването на арената, амбициозен проект, който ще спомогне за запазването на археологическите структури, като същевременно се върне първоначалния образ на Колизеума и качеството му като сложна сценографска машина“, каза министърът на културата Дарио Франческини.

С новия етаж посетителите на Колизеума ще могат да се възхищават на ценния паметник от центъра на арената - гледка, някога запазена за гладиатори и роби, докато се подготвят да посрещнат гибелта си.

Франческини планира да бъде домакин на срещата на върха на културата на Г-20 в Колизеума през юли и уникалната конструкция може да служи като място за други големи културни събития. Археологът на Колизеума Алфонсина Русо заяви, че изграждането на арената, което ще бъде предмет на покана към цяла Европа за набиране на около 15 милиона евро, трябва да започне до края на годината или началото на 2022 г. Тя каза, че новият под от 3000 квадратни метра трябва да е готов за посетители през 2023 година.

Преди пандемията около 25 000 души обикаляха ежедневно световноизвестния паметник и за проекта са заделени около 18,5 милиона евро. Представеният в неделя план се състои от изцяло подвижна конструкция, изработена от модифицирана, издръжлива дървесина. Ламелите ще бъдат монтирани със система за въртене, предназначена да позволи на светлината и въздуха да циркулират до подземните проходи под района. Дъждовната вода, която в момента се завирява там, ще се събира и използва за захранване на тоалетните на най-посещавания паметник в Рим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви спечелиха европейското по бадминтон в Киев
Сестри Стоеви спечелиха европейското по бадминтон в Киев
Хиляди православни българи посрещнаха Великден под открито небе (Обобщение)
Хиляди православни българи посрещнаха Великден под открито небе (Обобщение)