Колко ефикасни са маските срещу коронавирус, които ползваме?

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:55, 15.09.2020
Чете се за: 02:13 мин.
ефикасни маските коронавирус ползваме
Снимка: Pixabay

Маските, които от около 6 месеца са неизменна част от живота ни, се използват, не за да пазят човека от останалите хора, а за да пазят другите от човека, категорични са специалисти. Според пулмолога Александър Симидчиев това, което можем да правим като общество е да използваме неща, които нито са твърде скъпи, нито са трудни за намиране, а същевременно са ефикасни.

Прави впечатление, че най-широкоразпространените и най-често използваните маски са хирургичните. Те са достатъчно надеждни и намаляват риска в достатъчна степен, за да предотвратят масовото разпространяване на инфекцията. Разбира се, не предпазват 100% от зарази, но ако повече хора ги носят, риска от заразяване ще бъде по-малък. Дори и правилно поставена, тя не прилепва много добре на лицето и остават дупчици, през които влиза въздух. Големите капчици обаче, които излизат по време на говорене, на викане, на пеене, включително и на дишане през устата, залепват за филтърната хартия и не се разпространяват по-далеч. Според препоръките на производителите е добре да се използват обикновено между 2 до 3 часа, но по думите на специалисти реално тези маски могат да бъдат ползвани доста по-дълго. При носенето на този вид маски рискът от заразяване на околните намалява между 30 и 50%.

Друг вид маска, който е често срещан, е текстилният. Удобното при него е, че може да се използва многократно. Тези маски се перат и гладят, а високата температура при обработката на плата убива всички микроорганизми. И при тях обаче има същите недостатъци като при хирургичните маски - не прилепват добре към лицето. Темогат да се използват по-дълго време, по-абсорбиращи са. Задължително трябва да имаме няколко такива, за да ги перем и да ги гладим ежедневно. Тези маски трябва да бъдат достатъчно чисти, за да няма опасност от разпространяване на инфекции, ако останат бактерии по тях.

ФФП2 или ФФП3

Това са филтриращи маски за фини прахови частици. Те ефективно намаляват вероятността да се заразим и пазят, както при вдишване навътре, така и навън. Някои видове са импрегнирани, т.е. с известно количество химикал, който убива вируси, попаднали върху филтърната хартийка. Такива маски обаче са относително скъпи, трудно се намират и са за специални условия, например в лаборатории. Желателно е тези маски да не се ползват повече от 6 часа.

Филтриращи

Има и маски, които са произведени, за да се използват като филтриращи за въздушно замърсяване. За тях е важно да знаем, че те освен самият филтриращ елемент, имат и еластични връзки, с които се прикрепват към лицето. Идеалният вариант е да бъдат с две връзки, защото така маската прилепва към лицето и не остава отворена част, през която може да влиза въздух. На пазара съществуват и респираторни маски, включително и с цял шлем - те са много сигурни, но са много скъпи и са недостъпни. Затова и нямат голям ефект за предотвратяване на пандемията, тъй като се ползват от много малко хора.

Маски с клапа

При тях въздухът, който издишаме излиза през тази клапа. При вдишване тя се затваря и ние дишаме през плата на маската. проблемът при тези маски е, че ако въздухът се филтрира на вдишване, но не се филтрира на вдишване, тази маска защитава само нас от другите. Т.е. с този вид маски дишаме по-лесно, но от епидемиологична гледна точка са по-опасни.

Шалове

Често срещаме и хора, които вместо маски използват шалове или бандани. Те обаче не филтрират въздуха по никакъв начин. Те не са тествани, така че не може да се каже колко ефикасни са.

Шлемове

И докато при маските основната функция е да филтрират частици, които влизат в носа и в устата, при шлемовете филтриране няма. Всички по-малки частици минават около него и е възможно да бъдат вдишане. Затова, според специалисти, най-добре е да бъдат ползвани в съчетание с маска, като така защитаваме трите места, през които може да влезе респираторна инфекция - очи, нос и уста.

Специалисти са категорични, че най-ефикасните средства срещу разпространението на коронавируса си остават тези средства, които могат да се ползват от най-широк кръг хора и най-систематично.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
69-и ден на протести в София
69-и ден на протести в София
Как започна 15-и септември в семейството на един първокласник от Пловдив?
Как започна 15-и септември в семейството на един първокласник от Пловдив?