НОВИНИ

Колко опасен е нигерийският вариант на коронавируса

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:07, 08.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
Още
Снимка: Архив/БНТ
Слушай новината

Има ли риск многобройните български туристи в Занзибар и Кения да внесат у нас южноафриканския и нигерийския варианти на коронавируса? Пътуванията до Танзания станаха особено атрактивни, докато държавата твърдеше, че е територия, чиста от Ковид. Въпреки географската отдалеченост на тази част от света от Африка, все повече хора си задават този въпрос. Експертите пък открито заявяват своите опасения, че това е възможно.

Кения и Танзания, към които летят българските чартъри, към момента не изискват отрицателен PCR или антигенен тест при влизане. Затова и тези дестинации са толкова притегателни за многобройните туристи.

Спортният журналист в БНТ Стефан Георгиев е бил една седмица в Занзибар. Ето какво разказа за мерките за сигурност:

"Такива реално, както ги познаваме в Европа и в цивилизовани страни тук, реално няма и в тази част на света отдавна са игнорирали този вирус".

В малкото случаи, в които персоналът по хотелите носи маски, те са поставени по неправилния начин, под брадичката, разказва още Стефан. А баровете и ресторантите са видимо претъпкани с хора от много националности, които също не носят маски и не спазват дистанция.

Надежда, че евентуална зараза с новите нигерийски и южнооафркански варианти няма да бъде внесена в България, са задължителните PCR тестове при кацане у нас.

15 области на страната с доказани случаи на британския щам на COVID-19

"Тук на летището РЗИ записва телефони, паспортни данни и в рамките на 24 часа трябва да представиш отрицателен PCR тест, за да ти отпадне 10- дневната карантина", каза още Стефан Георгиев.

Според част от експертите в България няма доказателства, че новият нигерийски вариант на коронавируса заразява както ваксинирани, така и хора с естествени антитела. Според други експерти обаче такъв риск има в рамките на 3% за ваксинираните и 10% за тези с естествени антитела.

Причина за втората версия е мутация, променила мястото на две аминокиселини в генетичния код на вируса, което намалява способността на човешките антитела да го неутрализират.

"Няма да умреш, може би няма да постъпиш болница, леко ще изкараш, но ще имаш температурата, гърлобол и адинамията в рамките на седмица... Фирмите производители на ваксини, които в момента се ползват в Европа и САЩ, са в състояние в рамките на месец така да пригодят ваксината, че да отговаря и на последните мутации", каза проф. Тодор Кантарджиев.

Ако се докаже категорично, че настоящите ваксини не пазят от новите варианти, вероятно на есен ще се наложи поставянето и на трета доза ваксина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи историческата визита на папа Франциск в Ирак
Приключи историческата визита на папа Франциск в Ирак
България с два бронза от силния турнир по таекуондо "Рамус София Оупън"
България с два бронза от силния турнир по таекуондо "Рамус София Оупън"