На 8 март - вижте историята на една жена с нетипично занимание

от БНТ
13:25, 08.03.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

В Международния ден на жената ще ви разкажем за една дама с нетипично занимание. Тя е от 20-те жени доброволци в Планинската спасителна служба. Въпреки че живее и работи в София, Евелина помага на планинския спасителен отряд на Дупница, момчетата от който са известни като "Ангелите от планината".

Преди пет години Евелина среща момчетата от отряда на планинската спасителна служба в Дупница високо в планината. Те са впечатлени от уменията ѝ в карането на ски. Тя пък е привлечена от възможността да помага на хора изпаднали в беда в планината.

"Известно време ходих с тях на планина и така се зароди идеята да стана част от отряда, беше през 2015 година. Никога не съм гледала на планинското спасяване като на хоби, защото това е един избор, който е доста отговорен. Това е нещо, което си избрах, в което избрах да участвам доброволно преди няколко години. Означава кауза, начин на живот, много неща", разказва Евелина Малинова.

Младата жена вече има солиден опит в планинското спасяване. Участвала е в над 15 акции в Рила планина. Разказва, че за нея оказването на помощ в планината е призвание.

"Ами едновременно ми е мъчно, че се е случило нещо лошо, но и от друга страна човек изпитва удоволствие, ако е успял да помогне", допълва Евелина Малинова.

Вече 5 години времето на Евелина е разделено между София и Рила планина. Пет дни в седмицата тя работи като финансов контрольор в столицата, а през почивните дни се посвещава изцяло на планината.

След напрегнатата седмица в офиса, Евелина слага на гръб 10-килограмова раница и се качва на 2100 метра надморска височина в хижа "Рилски Езера".

"Това е избор, който съм направила от сърце и не мисля, че се лишавам от нещо, понякога съм по-изморена, понякога не ми остава достатъчно време вкъщи и за децата, но това е доброволен избор, често съм тук и с децата си", каза още тя.

Децата си Евелина възпитава да бъдат отговорни, да вършат добрини и да следват мечтите си.

Автор: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Очаква ни много слънце до края на деня
Очаква ни много слънце до края на деня
МВР открива телефонна линия за сигнали за нарушения на изборите
МВР открива телефонна линия за сигнали за нарушения на изборите