НОВИНИ

На 8 март - вижте историята на една жена с нетипично занимание

bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 08.03.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

В Международния ден на жената ще ви разкажем за една дама с нетипично занимание. Тя е от 20-те жени доброволци в Планинската спасителна служба. Въпреки че живее и работи в София, Евелина помага на планинския спасителен отряд на Дупница, момчетата от който са известни като "Ангелите от планината".

Преди пет години Евелина среща момчетата от отряда на планинската спасителна служба в Дупница високо в планината. Те са впечатлени от уменията ѝ в карането на ски. Тя пък е привлечена от възможността да помага на хора изпаднали в беда в планината.

"Известно време ходих с тях на планина и така се зароди идеята да стана част от отряда, беше през 2015 година. Никога не съм гледала на планинското спасяване като на хоби, защото това е един избор, който е доста отговорен. Това е нещо, което си избрах, в което избрах да участвам доброволно преди няколко години. Означава кауза, начин на живот, много неща", разказва Евелина Малинова.

Младата жена вече има солиден опит в планинското спасяване. Участвала е в над 15 акции в Рила планина. Разказва, че за нея оказването на помощ в планината е призвание.

"Ами едновременно ми е мъчно, че се е случило нещо лошо, но и от друга страна човек изпитва удоволствие, ако е успял да помогне", допълва Евелина Малинова.

Вече 5 години времето на Евелина е разделено между София и Рила планина. Пет дни в седмицата тя работи като финансов контрольор в столицата, а през почивните дни се посвещава изцяло на планината.

След напрегнатата седмица в офиса, Евелина слага на гръб 10-килограмова раница и се качва на 2100 метра надморска височина в хижа "Рилски Езера".

"Това е избор, който съм направила от сърце и не мисля, че се лишавам от нещо, понякога съм по-изморена, понякога не ми остава достатъчно време вкъщи и за децата, но това е доброволен избор, често съм тук и с децата си", каза още тя.

Децата си Евелина възпитава да бъдат отговорни, да вършат добрини и да следват мечтите си.

Автор: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква ни много слънце до края на деня
Очаква ни много слънце до края на деня
България ще разбере съперниците си на ЕвроБаскет 2022 в края на април
България ще разбере съперниците си на ЕвроБаскет 2022 в края на април