НОВИНИ

Индиецът от аварийно кацналия в София самолет прояви агресия и в съдебна зала

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:52, 08.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Пасажерът, който с буйството си на борда приземи принудително пътнически самолет в София, остава в ареста. Случаят е от събота, а мъжът - индийски гражданин, днес се изправи пред българския съд.

Сид Харт Сингх беше свръхактивен в съдебната зала. Няколко пъти трима служители на съдебна охрана се наложи да го усмиряват.

Той не се подчини на разпореждането на съда да замълчи, за да може да започне делото и прояви словесна агресия към присъстващите. Дори назначеният преводач заяви, че Сингх владее добре английски език, но не владее себе си.

Това принуди съдия Атанасов да разпореди извеждането му от съдебната зала и така делото се гледа само в присъствието на прокурора и служебния защитник на индиеца.

Вижте как буйства индиецът от извънредно приземения в София самолет (ВИДЕО)

Пътници от самолета, стюард, стюардеса, както и командирът на полета разказали пред разследващите, че Сид Сингх започнал да буйства и дори проявил агресия към екипажа.

Това е дало основание на прокуратурата да повдигне обвинение, че с поведението си индиецът е застрашил сигурността на полета.

Предстои обаче експертиза на видеозапис от случилото се да каже кои действия на Сингх представляват опасност. Според прокуратурата на този етап няма данни за по-тежко обвинение.

Нямам основание в момента за тероризъм. Следствието е само на 2 дни, в хода на следствието ако се установят данни, може да бъде преквалифицирано обвинението. Сега е много рано, каза Тодор Аврамов, прокурор.

Пробата за алкохол в кръвта на Сингх е отрицателна, а тази за евентуално съдържание на наркотици още не е излязла.

Служебният защитник представи имейл, изпратен от психиатричен център в Индия до посолството на азиатската страна в София. В документа пише, че през лятото на 2019 г. Сингх е бил на лечение в клиниката.

Пасажер опита да нахлуе в пилотска кабина, приземиха самолета на летище София

Тази справка, която е изпратена от Индия, просто казва, че е със силна депресия, предизвикана от смъртта на майка му, каза Николай Тодоров, адвокат на Сид Харт Сингх.

Съдът обаче отбеляза, че тази диагноза е с почти двегодишна давност и тя не може да се смята за валидна към настоящия момент.

Преди началото на делото Сингх говореше несвързано за майка си, като я призоваваше за помощ.

Мъжът е работил като строител в Гана и се е прибирал към родината с полет през Париж.

Адвокатът на Сингх няма да обжалва решението. Целта е максимално бързо да бъде назначена психиатрична експертиза. Резултатът от нея ще каже дали индиецът може да носи наказателна отговорност или ще бъде настанен за лечение в психиатрия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристалина Георгиева е сред 100-те най-влиятелни жени
Кристалина Георгиева е сред 100-те най-влиятелни жени
След среброто в Ташкент: Борис Георгиев се изкачи с 30 места в световната ранглиста
След среброто в Ташкент: Борис Георгиев се изкачи с 30 места в световната ранглиста