НОВИНИ

Колко ще струва сянката това лято?

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 26.05.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет взе решение днес да намали част от концесиите на стопаните на морски плажове, ако те от своя страна - намалят цените на чадърите и шезлонгите между 50 и 100%. Всеки концесионер сам трябва да реши дали да сключи такова споразумение с държавата.

Седмица преди официалното откриване на плажовете у нас – 1 юни, става ясно, че стопаните на ивици могат да намалят цените на своите съоръжения и съответно да им бъде опростена част от концесионната такса. Заради късната мярка обаче повечето концесионери все още не са решили дали и с колко ще намалят цените на чадърите и на шезлонгите.

И тази година стопаните на Северния плаж в Бургас възнамеряват чадърите и шезлонгите да бъдат безплатни. Все още обаче не са категорични за нулевите цени.

"Всичко това обаче зависи от това дали ще имаме възможност да сключим допълнително споразумение с държавата, също така и кога ще можем да го сключим, защото по сегашните условия би трябвало до края на този месец да заплатим половината от концесионната вноска за годината", обясни Симеон Цветков, който е представител на концесионера.

Тепърва ще се запознават с новото решение на Министерския съвет и концесионерите на плажовете в Слънчев бряг и Созопол. Миналата година там сянката беше по 4 лв. за чадър и 4 лв. за шезлонг. Драстични промени не се очакват. И тази година по ивиците у нас ще се предлагат луксозни плажни съоръжения на пясъка, които са към заведенията и не се влияят от обявените цени за чадъри и шезлонги.

"Допълнителните търговски площи са предназначени за поставяне на маси, на барбарони, ако е позволено това лято, на шатри и други такива. Тоест, ако някой иска да седне там, да бъде обслужен от сервитьор, да си поръча нещо, нормално е да си плати консумацията", коментира Кристиян Киров, който е собственик на плажно заведение.

Вече са намалени цените на шезлонгите и чадърите на плажа в Крайморие, който вече отвори за летовници.

"5 лева за чадър и 5 лева за шезлонг, като държа да отбележа, че нито масичка, ни по желание на клиент шалте, не се таксува допълнително. Това влиза в цената на комплекта", каза концесионерът на плажа Николай Димитров.

До 10 дни стопаните на плажове трябва да уведомят ресорното министерство дали ще намалят цените на съоръженията си.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САС: Арестите в президентството са незаконни
САС: Арестите в президентството са незаконни
Арестуваха трима за инцидента с кабинковия лифт в Италия
Арестуваха трима за инцидента с кабинковия лифт в Италия