НОВИНИ

Проблеми с набирането на преброители в големите градове

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:07, 26.05.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава набирането преброители и контрольори за преброяването на населението, което ще се проведе през есента. Преброяването ще бъде между 7 септември и 3 октомври, след като беше предвидено за януари, но заради Ковид кризата беше отложено.

От 25 май до 10 юни желаещите да станат преброители или контрольори могат да подадат заявление в съответната община. До момента са набрани 80% от хората. Търсят се още 20% или около 30 хиляди души. Изискванията са: да са пълнолетни, неосъждани и със средно образование. Проблемите с набирането са в по-големите градове.

"В големите градове хората може би са надяват на по-голямо заплащане от това, което е предвидено. В големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, населението може би има други приоритети", заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Там хората са по-активни и по-заети, казаха от Статистиката. В по-малките населени места набирането става по-лесно, но например и в Смолян, и в Кърджали има недостатъчно кандидати. Все пак от Националната статистика се надяват до крайния срок бройката навсякъде да е попълнена и отправят апел за съдействие. БНТ също е партньор в тази кампания.

Преброяването ще се състои в периода 7 септември - 3 октомври 2021 г.

Ще се спазват всички мерки за безопасност, уверяват от Статистиката - преброителите ще имат маски, дезинфектанти, ръкавици. Не е задължително да са ваксинирани.

"Ако има голям дял ваксинирани лица, е по-добре, те ще са пазят взаимно, но не можем да изискаме от тях да са ваксинирани", обясни Цветарски.

От 7 до 17 септември ще е електронното преброяване, а от 18 септември до 3 октомври - това с преброители. Преброителите обаче ще посетят и електронно преброените българи, за да вземат техния уникален преброителен код. Всеки преброител ще има свой участък. Ще е зает с работата около месец.

"Заслужава си човек да се включи. Особено е важно да се включат студентите, които в този период няма да са толкова натоварени и за тях ще бъде много добър опит", коментира Магдалена Костова от "Демографска и социална статистика" в НСИ.

Очаква се електронно този път да се преброят 70-80% от българите. По последни данни сме 6 млн. и 916 хиляди души. Очакванията са след преброяването да сме по-малко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентски избори и протести в Сирия
Президентски избори и протести в Сирия
Прокуратурата иззе документация от белодробната болница в Благоевград
Прокуратурата иззе документация от белодробната болница в Благоевград