НОВИНИ

Случаят "Протасевич": Първи коментари на Лукашенко (ОБЗОР)

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:00, 26.05.2021
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

В Беларус - първи коментари на президента Александър Лукашенко след случая с отклонения самолет и арестувания журналист Роман Протасевич. Според държавния глава срещу страната му се води "модерна хибридна война". Той уверява, че не е знаел Протасевич да е бил на борда на машината. С бащата на журналиста е разговарял председателят на Европейския съвет - Шарл Мишел.

"Да, той е само един журналист, но моля те, свят, изправи се и помогни! Моля Ви толкова много, защото те ще го убият, те ще го убият!", призова майката на Роман Протасевич Наталия Протасевич.

Така звучи молбата за помощ на една майка. Въпреки заявените пред камера уверения на сина ѝ - Роман, че с него се отнасят добре, майка му - Наталия Протасевич смята, че обръщението на сина ѝ е правено под натиск. Според президента на Беларус при отклоняването на самолета и ареста на журналиста реакцията на Минск е била адекватнa.

"Сигналът за бомба в самолета също беше получен от чужбина - от Швейцария. Освен това, съобщението беше получено в Атина, Вилнюс и Минск едновременно", заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Лукашенко твърди, че Протасевич е готвел "кървав метеж" в Беларус. Според него Беларус се явява "тренировъчна площадка" за чужди стратегии.

От първо лице: Разказ на пасажерите от отклонения в Беларус самолет

"Нашите недоброжелатели в чужбина, а и вътре в страната, промениха методите, с които атакуват държавата. Те прекрачиха много червени линии, прескочиха границите на здравия разум и човешкия морал. Това вече не е информационна война, а хибридна, модерна война. Трябва да направим всичко, за да не се превърне в истинска", подчерта Александър Лукашенко.

"Ако подготвяте поредните санкции, да не забравите да включите компенсации за извънредното кацане на самолета в Минск", каза още Лукашенко.

Всички служби бяха на крак - за това трябва да се плати, добави държавният глава. Лукашенко изрази готовност да обсъди проблемите на Беларус с президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин.

НАТО призова за незабавно освобождаване на Протасевич

Брюксел одобри нови санкции срещу Беларус. Десетки авиокомпании вече не летят над страната. Лидерът на опозицията - Светлана Тихановская, сравни Минск с Пхенян.

"Отговорът трябва да има предвид случващото се в Беларус като цяло. Или подобна ситуация ще се повтори и в бъдещето, защото Лукашенко превръща моята страна в Северна Корея в Европа - непрозрачна, непредсказуема и опасна!", допълни опозиционният лидер Светлана Тихановская.

Появи се видео и с приятелката на Роман Протасвеич - София Сапега. Тя беше задържана заедно с него и сега се намира в арест в Минск.

"Редактор съм на телеграм канала "Черната книга на Беларус", която публикува лични данни за служители на реда", коментира журналистът София Сапега.

По силата на законите в Беларус това е престъпление. Сапега е руска гражданка. Адвокатът ѝ е получил разрешение за среща с нея. От Кремъл коментираха, че не виждат причина да се съмняват в обяснението на Минск за случилото се.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Част от работата на служебния кабинет е да започне разграждане на модела ГЕРБ
Нинова: Част от работата на служебния кабинет е да започне разграждане на модела ГЕРБ
Задържаха съпрузи, направили нарколаборатория във вилата си край Разград
Задържаха съпрузи, направили нарколаборатория във вилата си край Разград