НОВИНИ

Радев и Пендаровски пътуваха заедно за аудиенция при папата

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:05, 26.05.2021 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
По света
Слушай новината

Един самолет, двама държавни глави и много въпроси, които чакат отговор. Българският президент Румен Радев и президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски пътуваха заедно за Рим, за да почетат паметта на Светите братя Кирил и Методий.

След чаша кафе в Скопие, преди полета за Ватикана и Радев, и Пендаровски говориха за диалог, сътрудничество и добросъседство.

По традиция българската делегация, водена от държавния глава, ще е на аудиенция при главата на Римокатолическата църква по повод 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Делегацията на България, водена от президента Румен Радев и на РСМ, начело със Стево Пендаровски, пътуваха заедно с българския самолет за Рим.

Утре двамата президенти заедно ще отдадат почит пред делото на Светите братя Кирил и Методий в Рим. Тази съвместна визита е първа по рода си за президентите на двете страни. Идеята е на българския държавен глава Румен Радев.

На път за Рим българският правителствен самолет спря в Скопие, за да вземе делегацията на Северна Македония. На летището в Скопие президентите Радев и Пендаровски проведоха кратка среща и направиха изявления пред медиите, след което продължиха заедно с българския самолет.

Радев: Съвместното ни пътуване с Пендаровски до Рим е прекрасен повод да подновим диалога между двете страни

"Съвместното ни пътуване до Рим и отдаване на почит към Светите братя е прекрасен повод да подновим диалога между нашите две страни на най-високо ниво и да заявим нашата обща воля за развитие на нашите отношения в дух на сътрудничество приятелство и добросъседство", заяви президентът Румен Радев.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски допълни, че разговорът между двамата е бил едно приятелско пиене на кафе, който е засегнал теми от случващото се в Брюксел през последните дни.

В самолета, в неформална обстановка, президентите Радев и Пендаровски, представиха членовете на делегациите си.

Очаква се, по време на полета до Рим, двамата да коментират въпросите, свързани с евроинтеграцията на РСМ. Преди дни президентът Румен Радев посочи, че съвместното пътуването е и знак за ясна взаимна политическа воля за развитие на отношенията между двете страни в дух на доверие, приятелство и добросъседство.

Посочи, че пътят за евроинтеграцията на РСМ минава през София. Стево Пендаровски, пак преди дни, отбеляза, че това е добър символичен жест от двете страни в очакване на предстоящите преговори. Пендаровски подчерта, че разговорът между двамата ще е неофициален, но пълноценен разговор между двама джентълмени.

Вчера президентът Радев заяви, че очаква към преговорната рамка с РСМ да има и пътна карта, за да може страната ни да прецени дали са защитени българските интереси.

Напомни, че България няма до потвърди преговорната рамка, докато не бъдат решени историческите спорове и не се прекрати езика на омразата.

Според Румен Радев е важно да има активен диалог между Скопие и София, в който спокойно и отговорно да се решат двустранни проблеми.

В Рим българският държавен глава Румен Радев отдаде почит пред паметника на легендарния войвода и революционер капитан Петко Войвода.

Участва и в официалното откриване на галерия "България" към Българския културен институт. На изложбата присъства и министърът на културата, който обяви, че е взел решение за облекчаване на нормативната уредба за износ на произведения на изкуството.

"Имаше едно неприятно ограничение, което струваше време и пари, но ние променяме закона, както е в Европа, свободен износ на съвременни автори, там където пожелаят и както го пожелаят", каза още служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

По-късно президентите Радев и Пендаровски присъстваха на подписване на споразумение за сътрудничество между Българската телеграфна агенция и информационната агенция на Република Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-голямата костенурка на Балканите живее в Бургаския зоопарк
Най-голямата костенурка на Балканите живее в Бургаския зоопарк
Екстремно постижение: 30-метров скок с предно превъртане
Екстремно постижение: 30-метров скок с предно превъртане