Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Колко струва литър бензин в Букурещ?

от БНТ
07:16, 27.05.2022
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Румъния е на 24-о място по стандарт на живот в Европейския съюз. За да догони високата инфлация, правителството рязко увеличи от март пенсиите и социалните помощи, а средната брутна заплата се е повишила със 180% през последните десет години. Минималното работно възнаграждение е малко над 500 евро. Въпреки това румънците все по-трудно плащат сметките си.

За да овладее икономическата криза в страната, Румъния замрази цените на тока и газа за срок от 1 година. Правителството обсъжда и въвеждането на 0% ДДС за храните. Въпреки това инфлацията в страната през април е 13,76%. Цените на храните са поскъпнали с над 13 на сто, като най-драстично е увеличението при олиото, брашното и картофите. А горивата са скочили с 36%. На този фон румънците все по-трудно погасяват разходите си и посягат към спестяванията си.

Площад "Унири" посреща гостите на Букурещ с празни заведения, а много от магазините са затворили врати още по време на пандемията. Местните хора предпочитат да отмарят в зелените паркове в града, но не са спокойни.

Основна тема им е високата инфлация, която топи доходите им. Семейство Власие е живяло 5 години във Великобритания. Когато се ражда дъщеря им се приберат в Румъния, но вече съжаляват за решението си. Въпреки че са висшисти и получават високи заплати, все по-често им се налага да си правят сметка за всяка похарчена лея.

"Имаме малко дете и се стараем да купуваме всичко необходимо за него. Ще пропуснем обаче може би семейната почивка тази година. Няма да харчим пари за това. Важно е сметките да оправим", сподели Ана Власие.

Най-високата сметка, която им се наложило да платят, е за отопление, но държавата ги е компенсирала.

"Сметката ни за газ беше близо 1000 евро и правителството я намали до около 300 евро. Така че получаваме помощ от държавата напоследък. Все пак има някакъв напредък. Мисля, че инфлацията е около 20-30 процента, като гледаме цената на хляба и на основните продукти, които наистина се повишиха много", допълни Олвидиу Власие.

И въпреки че Румъния още преди 7 години намали ДДС върху храните на 9% цените на продуктите всеки ден се увеличават. Килограм бял хляб е 86 евроцента, пилешкото месо е около 5 евро, а литър мляко се продава за евро и 20.

Литър от най-масовия бензин днес е евро и 66 евроцента, но правителството подпомага 3 хиляди лицензирани превозвачи в страната. Отстъпката за тях е 10 евроцента на литър дизел или бензин.

Румънското правителство предвижда да отпусне допълнително до края на годината близо един милиард и 800 милиона евро за социално подпомагане.

"Трябва да се избегне инфлацията, която би била катастрофална в този момент. Положението не е още трагично, но на много хора им се влоши животът, защото това се отразява и на лихвите в банките, така че положението наистина би трябвало да се подобри. Въпросът е откъде ще се вземат тези пари, точно това се разисква в момента. Намаляване на ДДС, акцизи, още няма нищо конкретно. Има военни разходи. Не мисля, че ще взима някой от военните разходи, това е мое лично мнение, но тези пари - тепърва трябва да се намери техният източник", каза още Георги Наков, депутат в Долната камара на румънския парламент.

За да избегне нова криза, Румъния отложи приемането на еврото за 2029 година с надеждата, че дотогава ще доближи стандарта на живот до този на средния европеец.

Репортер: Даниела Димитрова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проверка на БНТ: Има ли разлика в цените на Женския пазар и този на "Красно село"
Проверка на БНТ: Има ли разлика в цените на Женския пазар и този на "Красно село"
Стефанос Циципас срещна трудности, но се класира за третия кръг на Ролан Гарос
Стефанос Циципас срещна трудности, но се класира за третия кръг на Ролан Гарос