НОВИНИ

Украински бежанци в Слънчев бряг организираха концерт

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 27.05.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Дни преди края на програмата за настаняване на бежанци в хотелите украинци в Слънчев бряг направиха благороден жест към собствениците, които са ги приютили. Сами организираха концерт, а сред бежанците се оказаха и две популярни украински певици.

Оставили сцената в родината си заради ракетите, Татяна и Светлана, които са обичани изпълнители в Украйна, днес са сред хилядите бежанци, намерили убежище у нас.

"Пристигнах тук от Украйна заедно с детето ми и съм много благодарна на българския народ за това, че ни приюти, подаде ни ръка, съпричастни са към нашето нещастие. Песните, които пея днес, ги пея с много чувство. Песни за мир, за любовта към родината ми Украйна и за целия свят", заяви певицата Татяна Доканина.

На сцената в един от хотелите в Слънчев бряг чрез таланта си украинците искат да благодарят, че са намерили подслон след едно от най-трудните изпитания в живота им. Правят го сега, дни преди да си тръгнат, заради изтичащата програма за настаняване на бежанци.

"След 31 май ние ще се разделим, всеки ще поеме нанякъде и за това в последните ни мигове заедно искаме с този концерт да покажем обичта си към България. Всички бежанци станахме като едно семейство и съм сигурна, че ще продължим да поддържаме контакт. Знам, че част от хората ще останат в България, намерили са си работа тук, а и не могат да се върнат в Украйна. Ще си помагаме, защото ни предстои труден живот", допълни Альона Зинкевич от Киев.

Хотелът, в който са настанени близо 1500 бежанци, няма да участва в новата програма за помощ от 15 лева. И след дни украинците ще трябва да го напуснат.

"Ще съдействаме на абсолютно всички наши бежанци да могат да бъдат извозени. Ние приехме хората, те станаха част от нашето семейство и реално ние също им благодарим за това, което правят", коментира Светослав Калемджиев, собственик на хотел в Слънчев бряг.

Награждавана в Украйна заради творческата си дейност, Светлана е взела спонтанно решение да напусне страната си. Взела е китарата си, с която чрез музиката отправя своите послания за мир.

"Дълго не напуснах Украйна. Бях в Киев месец след избухването на войната. Беше много страшно. За това бях много щастлива, че в България ме приеха, макар и като бежанка, но тук съм по-спокойна. За тези два месеца тук аз открих България. Пътувала съм много по света в 15 - 16 страни, но тук хората са наистина с огромни сърца и съм им много благодарна. Днес пея за тях. Имам една такава украинска песен. Казва се "Благодаря на съдбата" – за това, че съм тук, за това, че все още мога да пея, за това, че мога да съм далеч от войната и да се разсеят украинците от всички взривове, които са чули", каза още певицата Светлана Мирвода.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефанос Циципас срещна трудности, но се класира за третия кръг на Ролан Гарос
Стефанос Циципас срещна трудности, но се класира за третия кръг на Ролан Гарос
Коалиционният съвет заседава - Северна Македония е във фокуса
Коалиционният съвет заседава - Северна Македония е във фокуса