НОВИНИ

Конър Макдейвид отново беше избран за най-полезен състезател в НХЛ

конър макдейвид отново беше избран полезен състезател нхл
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:17, 27.06.2023
Чете се за: 05:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Канадският център на отбора на Едмънтън Ойлърс Конър Макдейвид спечели годишната награда "Харт Трофи", която се връчва на най-ценния играч в редовния сезон на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). Церемонията по връчването на годишните награди в най-силната хокейна лига в света се състоя в Нешвил, щата Тенеси.

Отделно от това, Макдейвид спечели за трета поредна година наградата за най-полезен състезател "Тед Линдзи Трофи", която се връчва след вота на другите хокеисти. Те го избраха с доста категоричен резултат, предвид факта, че се превърна в най-резултатния играч в редовния сезон след повече от четвърт век. Наградата на Асоциацията на професионалните хокеисти е под номер 4 във визитката на голмайстора на Лигата. По този показател той е на трето място в Лигата. Преди него са само истински легенди като Уейн Грецки с пет купи и Марио Лемьо с четири.
Центърът на Едмънтън печели "Харт Трофи" за трети път, като предишните му призове са от 2017-а и от 2021-а година. През този сезон той се конкурираше с чешкия нападател на Бостън Давид Пастрнак и Матю Ткъчък, който също играе в атаката, но за Флорида.

В редовния сезон Макдейвид събра 153 точки, като в 82 мача е вкарал 64 гола и е подал за 89 асистенция и по този начин стана шестият в историята на НХЛ с повече от 150 точки през годината.

Също канадец спечели приза за най-добър треньор и това е Джим Монтгомъри, който води отбора на Бостън Брюинс, завършил като номер 1 в редовния сезон с рекорден брой победи и точки. След него като подгласници във вота останаха Дейв Хекстъл от Сиатъл и Линди Раф от Ню Джърси.

Под ръководството на Монтгомъри играчите на Бостън спечелиха редовния сезон в НХЛ, поставяйки рекорд по спечелени победи – 65 и събрани точки – 135. Но в плейофите те отстъпиха на Флорида с 3-4 още в първия кръг. Флорида пък достигна до финала за титлата. За победителя това е първи сезон начело на Бостън, след като преди това е водил отбора на Далас и е бил помощник-треньор на Сейнт Луис.

Още едно отличие има за отбора на Бостън Брюинс и това е за най-добър вратар. Призът "Везина Трофи" стана притежание на шведа Линус Улмарк, който в генералното гласуване събра 127 точки. За това отличие претендираха също така Иля Сорокин, който пази за Ню Йорк Айлендърс, и Конър Хелебък от Уинипег Джетс. Двамата получиха съответно 70 и 32 точки.

Улмарк през тази кампания записа 49 мача на вратата на Бостън, в които спечели 40 победи. Той отрази 93,8 процента от ударите към мрежата си и допусна средна по 1.89 гола средно на мач. Показателите му са най-добри в Лигата през завършилата кампания.

Мати Бениер от Сиатъл взе "Колдър Трофи", която се дава на най-добрия новобранец в Лигата. При играчите за първа година в Лигата той има 57 точки, най-много от всички, като е вкарал 24 гола. И без съмнение помогна на Сиатъл Кракен да се класира в плейофите за втора поредна година.

Третата награда в церемонията за отбора Бостън е на капитана им Патрис Бержерон, който получава "Селки Трофи" за нападател, който играе най-добре в защита. 37-годишният ветеран получава този приз за шести път в кариерата си и вече е номер 1 по този показател в историята на НХЛ. Анже Копитар от Лос Анджелис Кингс и спечели наградата за джентълмен на годината, а Стивън Стамкос от Тампа Бей беше отличен за лидерство.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лукашенко: Беше болезнено да се наблюдава случващото се в Русия
Лукашенко: Беше болезнено да се наблюдава случващото се в Русия
Николай Денков заминава за Брюксел, ще се срещне с Йенс Столтенберг и Урсула фон дер Лайен
Николай Денков заминава за Брюксел, ще се срещне с Йенс Столтенберг и Урсула фон дер Лайен