НОВИНИ

Конференция по повод 20 години България в НАТО се проведе в София

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
17:27, 29.03.2024
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Конференция по повод 20 години от примеането на страната ни в НАТО под мотото "защото сме по-силни заедно" събра почти целия политически и дипломатически елит на страната.

Участниците изтъкнаха огромното значение за България от членството в северноатлантическия пакт и подчертаха ключовата роля на България като активен член на Алианса. Като семейство на споделени ценности, днес НАТО гарантира мира и сигурността на 32 страни членки и на над един милиард граждани.

"Нашето присъединяване към този най-мощен военен съюз на нашето съвремие е всъщност присъединяване към демократични ценности, свобода и мир. На зачитане на човешките права и на върховенството на закона", заяви президентът Румен Радев.

"Присъединяването ни към НАТО беше първото и най-голямо постижение на България след 1989 г. То предопредели ясната посока на развитие на страната и така очакваното от поколения завръщане на България към европейските демокрации", каза министър-председателят в оставка Николай Денков.

"За нас НАТО е общност на ценности и принципи и само с обединени усилия, споделяйки добри практики, откроявайки приноса на България в НАТО можем да сме по-силни", посочи Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи в оставка.

"Ако не бяхме влезли в НАТО много вероятно щяхме да се провалим и в ЕС, така че НАТО беше големият трамплин към влизането ни в ЕС", коментира Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президент по неволя: Жена щеше да стане кандидат за държавен глава заради техническа грешка
Президент по неволя: Жена щеше да стане кандидат за държавен глава заради техническа грешка
В събота сайтовете на ГД ГРАО и базата данни "Население" може да прекъсват
В събота сайтовете на ГД ГРАО и базата данни "Население" може да прекъсват