НОВИНИ

Румен Радев: Опциите за служебен премиер са изключително стеснени

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:18, 29.03.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Президентът Румен Радев коментира, че опциите за служебен премиер са изключително стеснени. На въпрос на БНТ дали вече е наясно кого ще назначи за министър-председател, президентът отвърна, че ще отговори след като беседва с всички потенциални възможности.

"Опциите са изключително стеснени. Виждате, че има редица проблеми и по отношение на съвместимост. Така, както бяха изготвени тези промени, всякакви подводни камъни могат да се появят в този процес. Аз вече заявих, че ще направя всичко възможно да изпълня изискванията на конституцията, независимо колко лоши са тези промени", коментира президентът.

Румен Радев участва в конференция по повод 20 години от приемането на страната ни в НАТО. Форумът събра почти целия политически и дипломатически елит у нас.

В отговор на журналистически въпроси, министри от кабинета коментираха бъдещето на служебното правителство и своето собствено.

Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи в оставка: "Смятам, че е от полза на държавата да няма безвремие, но това не означава да бъдат претупвани неща и няма яснота за следващите стъпки. Така че за мен водещо е да има яснота. Това, което знам е, че до ден последен на това правителство ще бъда вицепремиер и министър на външните работи и ще продължа да си върша съвестно работата".

Тодор Тагарев, министър на отбраната в оставка: "При положение, че не успяха да се договарят за редовно правителство, което беше най-добрият вариант, сега поне бързо да бъде създадено служебно правителство и да си минем през всички процедури и да търсим отново едно трайно стабилно решение. Ситуацията в сферата на сигурността е толкова сложна, че не можем да си позволим да останем в безтегловност за дълго".

Калин Стоянов, министър на вътрешните работи в оставка: "На който и да му се наложи да организира избори, основното нещо, което трябва да свърши, е те да бъдат честни и спокойни".

Богдан Богданов, министър на икономиката в оставка: "Работим към момента да си изпълним задачите, които са ни по план, така че планове допълнително не правим".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БДЖ и "Дойче бан" сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона (СНИМКИ)
БДЖ и "Дойче бан" сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона (СНИМКИ)
Феноменален Дежонте Мъри измъкна победата за Атланта Хоукс срещу Бостън Сетликс
Феноменален Дежонте Мъри измъкна победата за Атланта Хоукс срещу Бостън Сетликс