НОВИНИ

Законови промени, които улесняват назначаването на служебен премиер, прие НС на първо четене

Законопроектът позволява на ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът да излизат в неплатен отпуск, за да заемат политически длъжности

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
15:16, 29.03.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Изненадваща правна комисия в парламента и точка, внесена в зала в последния момент ще дава право на ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсмана да заемат длъжност като служебен премиер.

Точка за изменение и допълнение на Закона за БНБ бе внесена в правна комисия от ГЕРБ и ДПС - Йордан Цонев, Анна Александрова, Теменужка Петкова и Хамид Хамид. Веднага след това влезе и в зала, където депутатите приеха промените на първо четене със 137 гласа "за".

Съгласно промените управителят и подуправителите на БНБ и Сметната палата могат да ползват неплатен годишен отпуск, ако бъдат избрани за служебен министър-председател. След освобождаването си те ще могат да продължат мандата, за който са избрани.

Извън евентуалните задължения на служебен премиер, ръководителите на банката няма да могат да извършват друга платена дейност, освен преподавателска или да членуват в органите на дружества, в които БНБ има участие.

Промените се налагат заради кашата с конституционните промени, при която се оказа, че специалните закони за БНБ, Сметната палата и омбудсмана не позволяват на заемащите тези длъжности и заместниците им да заемат други постове.

От "Възраждане" и "Има такъв народ" определиха тези текстове като противоконституционни. Освен това смятат за абсолютно недопустимо влизането по този спешен начин в зала, който нарушава правилника за работа на парламента.

От ГЕРБ-СДС предложиха промените в закона за БНБ да се гласуват веднага и на второ четене.

Последва призив от опозицията към председателя на Народното събрание Росен Желязков да откаже това предложение, в противен случай ще внесат конституционна жалба.

Желязков поиска 15 минути почивка, след което ГЕРБ-СДС оттеглиха предложението си и поискаха 3 дни между първо и второ четене.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк Верстапен е цел №1 на Мерцедес
Марк Верстапен е цел №1 на Мерцедес
Мъж загина при трудова злополука в Симитли
Мъж загина при трудова злополука в Симитли