НОВИНИ

Новият спор в парламента - кой да е и кой да не е служебен премиер (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:45, 28.03.2024
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Взаимни обвинения в парламента за промените в Конституцията в частта служебен кабинет.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е против Росен Желязков или Димитър Главчев да бъде избран за служебен премиер. Предложил на Асен Василев да обсъдят варианта предсрочни избори и служебен кабинет още докато говорели за редовен. Но Василев не отговорил.

Днес Кирил Петков изтъкна, че всеки един потенциален кандидат трябва да поеме отговорността си. Според опозицията с промените в Конституцията е заложена бомба за бъдещото служебно управление.

Докато всички се питат кой ще е следващият служебният премиер на страната, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи кой не трябва да е - Росен Желязков или Димитър Главчев.

"Защото те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Не, че не ги е гласувал единодушно парламентът, но няма да е красиво и затова го моля чрез вас да не го прави, ако е възможно. Аз господин Главчев не съм го виждал от 7-8-10 години, а към господин Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, на изпълнителната комисия да не ни го причинява".

БНТ: Защото смятате, че ще има негативи за ГЕРБ ли?

Не, просто цялата кампания ще мине все едно ние управляваме. Защото когато ГЕРБ управлява, управлява лидерски, управлява с цялата си мощ в името и за благото на хората.

Кирил Петков заговори за поемане на отговорност.

"Аз се надявам, че сега в разговорите между президента и служебните премиери всеки един потенциален кандидат ще поеме отговорността. Тук не е въпрос само на желание да ставаш служебен премиер, тук е и на отговорност. Конституцията всъщност вменява отговорност. Гледайки различните варианти за премиери, нещото, което ни притеснява и това всъщност, което трябва да променим е, че на тези институции не трябва да има ярки политически лица", каза съпредседателят на ПП.

"Когато са мислили кой да е служебен премиер може би и трите партии са мислели, че ще управляват вечно", каза Бойко Борисов - председател на ГЕРБ-СДС.

Корнелия Нинова е изненадана от призива на Борисов към президента: следващият служебен премиер да не е Росен Желязков или Димитър Главчев.

"Защото когато ГЕРБ подкрепиха тези промени в Конституцията, знаеха, че господин Желязков и господин Главчев са от ГЕРБ и са на тези позиции, и са в този списък. Тогава гласуваха "за". Сега казва "не, недейте", но типично за Борисов - сутрин, обед и вечер да си сменя позицията. Не очакваме конституционна криза. Очакваме разум, диалог", коментира тя.

Според "Възраждане" с промените в Конституцията е заложена бомба за бъдещето управление.

"Ние се оказваме в абсолютно безпрецедентна ситуация, в която ще имаме правителство, което няма да носи абсолютно никаква политическа отговорност. Ако служебният кабинет преди се назначаваше от президента и знаехме към кого да насочим нашите критики, в момента към кого да ги насочим? ГЕРБ и ДПС си измиват ръцете и казват: "ние нямаме отношение, Радев ги избра". Радев си измива ръцете и казва: аз не съм ги избирал, имах ограничен избор от хора, които са назначени от ГЕРБ и ДПС", каза председателят на партията Костадин Костадинов.

Още по време на разговора с Асен Василев за редовно правителство Борисов предложил да обсъдят варианта и за служебно, като предложил:

"В нормален разговор да се помисли. Тогава заедно бихме могли да предложим на президента нещо, което работещо тези два месеца докато се състезаваме на изборите - и едните и другите, държавата да няма отстъпление назад. Не получих отговор след това. Сега е времето да си решим регулаторите заедно, да си решим поправките по механизма, вече имаме одобрен. Нищо не се е случило фатално".

Кирил Петков не е съгласен.

"Това, което аз чух днес, е отделни откъси от разкази по време на преговори. Истината е, че господин Борисов никога не седна цялостно с преговорния екип. Ние няма да се съгласим сега на бърза ръка някакви регулатори да бъдат назначени без ясни правила, ясна процедура. Това отнема време. Няма да стане от наша гледна точка - от мътна вода риба да се лови", заяви той.

ДПС не коментираха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордният бюджет на София е факт след 4 часа дебати
Рекордният бюджет на София е факт след 4 часа дебати
Путин: Пълна глупост е, че Русия планира да атакува Европа след Украйна
Путин: Пълна глупост е, че Русия планира да атакува Европа след Украйна