НОВИНИ

Липсата на кабинет може да окаже влияние и върху цената на тока за бита

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:59, 28.03.2024
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Политическата нестабилност и липсата на кабинет може да окаже влияние и върху цената на тока за бита. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, който обясни, че има и други варианти, ако Министерския съвет не определи цена от юли. Междувременно доставчиците на ток за бита сигнализираха, че не може да бъде определена цена по сега съществуващите нормативни документи, защото липсва основна наредба, както и че сега съществуващите схеми ще доведат до сериозни дългове в енергетиката.

От юли тази година цената на тока за бита ще бъде определяна от Министерския съвет, а КЕВР ще определя допълнителна компонента от 7%. Има обаче вероятност това да не се случи.

"Аз обаче разчитам Министерският съвет да си свърши работата, а не да прехвърля отново към Комисията за енергийно и водно регулиране това, което не е могъл да свърши", каза Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Ако обаче стане, от КЕВР предполагат, че ще се наложат нови законодателни промени, тъй като Народното събрание ще продължи да работи, въпреки липсата на редовен кабинет.

"Разбира се, най-просто би било, ако ни кажат с още една година да продължим да даваме цена за регулирания пазар, да създаваме цена на регулирания микс, но това не мога да коментирам дали ще се случи така", заяви Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

За сериозни неясноти при определяне на цените за битовите потребители алармираха и от трите големи доставчици на ток - EVN, "Електрохолд" и "Енерго про".

"Ние все още не можем да кажем каква би била нашата крайна цена. Нямаме яснота нито за началната покупна цена, нито за цената, по която да фактурираме на крайни клиенти", Калина Трифонова, зам.-председател на СД на "EVN България".

От дружеството се изчислили, че ако работят при сегашното законодателство, това би довело до недостиг на близо 300 млн. лева за година и 45 млн. лева първоначално.

"Ние имаме в рамките на една година печалба в рамките на 1,5 млн., тоест няма как да финансираме тези 45 млн.", Калина Трифонова, зам.-председател на СД на "EVN България".

По думите на изпълнителния директор на доставчика на ток в Западна България и самите депутати са били наясно, че има пропуски в закона.

"На хартия изглежда хубаво, но дяволът е в детайла и според нас, така както е заложено в момента, няма да работи. Така беше казано и когато беше приет самия закон през ноември миналата година, тогава депутатите казаха, не се притеснявайте ще го поправим", подчерта Карел Крал, главен изпълнителен директор на "Електрохолд България".

От "Енерго про", които доставят ток в Североизточна България, коментираха, че и те не могат да кажат каква ще бъде цената на тока от юли като прогноза, но ще дадат на КЕВР информация за необходимите им приходи.

От Министерството на енергетиката обясниха, че работят по бъдещата цена за бита, но признаха, че тя няма да доведе до конкуренция на пазара, защото ще е еднаква за всички.

"Регулираната цена по време на преходния период, при дерегулиран пазар на едро трябва да бъде над себестойност и да позволява ценова конкуренция. На практика няма да има такава конкуренция от гледна точка на цените, но от гледна точка на показатели за качество на услугата, може да има", каза Николай Налбантов, директор в Министерството на енергетиката.

Пазарът на ток трябва да бъде освободен окончателно до 2026 година, ако не бъде отложен процесът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две българки се класираха за полуфиналите на двойки на турнир в Тунис
Две българки се класираха за полуфиналите на двойки на турнир в Тунис
Тонали е залагал на футболни мачове 50 пъти след трансфера си в Нюкасъл
Тонали е залагал на футболни мачове 50 пъти след трансфера си в Нюкасъл