НОВИНИ

Край на парламентарната рулетка, отиваме на избори

Вера Александрова
от Вера Александрова
16:35, 28.03.2024
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Окончателно - отиваме на предсрочните парламентарни избори. Дали ще гласуваме две в едно на 9 юни или изборите за национален парламент ще са отделно? Този въпрос е на дневен ред и заради краткия период от време за спазване на процедурата по Конституция. Президентът Румен Радев ще направи всичко възможно сформирането на служебен кабинет да стане бързо - затова още днес той започна срещите си с потенциалните служебни премиери веднага след връщането на неизпълнения трети мандат от ИТН.

Президентът Румен Радев ускори процедурата с проучвателните мандати. По-малко от денонощие след неуспешния втори мандат, той връчи третия. Конституцията не определя коя парламентарна група да направи последен опит за формиране на правителство. Оставя на държавния глава преценката. Румен Радев избра най-малката ПГ на ИТН, обясни защо.

"Все повече се твърди, че 49-ото НС е изчерпано политически и не може да състави управленско мнозинство и аз реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група, да, най-малобройната, но демонстрирала неведнъж ясни и последователни позиции", каза Румен Радев, президент на Република България.

И връчи третия мандат.

"Г-н Вълчев, на вас ли по реда на построяване? Връчвам този мандат с две ясни опции. Тук е записано, че ако вие желаете да оползотворите мандата, трябва да се върнете до седмица с кандидат за министър-председател или имате втората опция да го върнете още сега, така че моментът е ваш. Заповядайте", каза държавният глава.

"Напълно разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с тези абсолютно ненужни промени в Конституцията. Промени, срещу които ИТН гласува, за съжаление в това НС нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да спрем това нещо. Мнозинството, което прие тези промени, по-специално правителството, което управляваше последните 9 месеца, ние отдавна сме определили като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва. Благодаря отново за доверието, но ние през всичките тези 9 месеца декларирахме, че за нас това управление е порочно и трябва да се отива на избори там да решава суверенът. Някои определят изборите като хаос, като ненужни, вчера чухме, че изборите за съжаление щял да решава народът, ние не мислим така, затова г-н президент, г-жо вицепрезидент ще задържим тази папка само още няколко секунди, преди да ви я върнем празна с неизпълнен мандат, защото това е най-правилното за България, пожелаваме ви сила и мъдрост и оттук нататък нека да решават хората", заяви Ивайло Вълчев, зам.-председател на ПГ на "Има такъв народ".

Така пътят към предсрочните парламентарни избори вече е отворен. А президентът Радев обобщи.

"Искрено се надявам, че начинът, по който всичко това свършва и с реквиема, който вие поставихте с връщането и на третия мандат, това ще послужи наистина за урок на всички, че за говоренето на едно по време на избори и правенето точно на обратното след тях - винаги се плаща цена", коментира президентът.

Радев обяви, че още днес започва срещи с потенциалните служебни премиери.

"Веднага след традиционното кафе с партиите, започвам среща с всички министър-председатели. Днес, утре, ако се наложи и уикенда. Отложил съм наситената си международна програма, която включваше посещение на чужд президент и моя официална визита в чужбина. Така че, както и вчера заявих, че направя всичко възможно този процес по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен", обясни Румен Радев.

Според новите промени в Конституцията държавният глава може да избере служебен премиер между 10 души - това са председателят на парламента, управителят и тримата подуправители на БНБ, председателят на Сметната палата и двата му заместници, както и омбудсманът и нейната заместничка. Но вчера стана ясно, че зам.-омбудсманът Елена Чернева е подала оставка. Така броя на кандидатите намалява на 9.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тонали е залагал на футболни мачове 50 пъти след трансфера си в Нюкасъл
Тонали е залагал на футболни мачове 50 пъти след трансфера си в Нюкасъл
Раздялата с Тухел ще коства на Байерн Мюнхен 12 млн. евро
Раздялата с Тухел ще коства на Байерн Мюнхен 12 млн. евро