НОВИНИ

Защо заместник-омбудсманът Елена Чернева подаде оставка?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
17:46, 27.03.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

От десетте възможни фигури, измежду които президентът Румен Радев може да избере следващия служебен премиер според промените в Конституцията, от тази сутрин те са 9.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков уведоми парламента, че заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подава оставка по лични причини.

Последва въпрос от страна на депутата от БСП Георги Свиленски дали оставката ѝ има нещо общо с това, че е един от възможните варианти. Самата тя отказа коментар.

За БНТ от институцията на омбудсмана обясниха, че не са били водени разговори с тях от страна на президентството. Титулярът Диана Ковачева пък, която беше и министър на правосъдието в първия кабинет на ГЕРБ, е на поста национален защитник от 2020 година. Мандатът ѝ е 5-годишен. Тази година обаче тя беше избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека. Очаква се да положи клетва в Страсбург на 17 април.

Останалите варианти са председателят на Народното събрание Росен Желязков, както и управителят на БНБ Димитър Радев или един от тримата подуправители на банката - Андрей Гюров, Петър Чобанов или Радослав Миленков. В списъка са и председателят на Сметната палата Димитър Главчев и двамата му заместници - Горица Грънчарова-Кожарева или Тошко Тодоров. Тук е важно уточнението, че според Закона за Сметната палата председателят и заместник-председателите не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен по международни проекти и програми, свързани с дейността на Сметната палата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Рашков: ДПС и ГЕРБ саботират дейността на комисията за Нотариуса
Бойко Рашков: ДПС и ГЕРБ саботират дейността на комисията за Нотариуса
Мария Петрова: Световната купа в Атина ще остане един сърдечен спомен
Мария Петрова: Световната купа в Атина ще остане един сърдечен спомен