НОВИНИ

Ескалация на сраженията в Газа въпреки резолюцията на ООН за спиране на огъня

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:15, 27.03.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ескалация на сраженията в Ивицата Газа и то след като Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция за незабавно прекратяване на огъня. Израел нанесе въздушни удари срещу южния град Рафа. Това предизвика опасения, че сухопътната операция е на път да започне.

11 души от едно семейство са убити при ударите в Рафа. Сражения има и на север между израелската армия и бойци на Хизбула. Други най-малко 12 души са се удавили в Газа, след като опитали да достигнат в морето пратка с хуманитарна помощ.

Неистово бягане и крясъци в опит първи да се доберат до помощта, която самолет пусна по въздух на плажа в Бейт Лахия в северната част на ивицата Газа.

Други препускат с каруци, с автомобили, а трети се гмуркат директно във водите на Червено море.

"Чакахме помощта да дойде край оазиса и се изненадахме като видяхме, че приближава самолет и я пуска във водата. Хората се впуснаха да я събират. В суматохата никой не виждаше, че някой се дави", разказва мъж от Рафа.

На парче хартия върху пакетите е написано на арабски, че помощта е предоставена от Съединените щати. Хуманитарните агенции твърдят, че едва една пета от необходимите помощи достигат Газа заради въздушните и сухопътни атаки на израелската армия.

Израел бомбардира най-малко три къщи в Рафа тази нощ. Палестинци се събраха днес около руините от въздушните удари.

Муса Дахиир е изгубил родителите си тази нощ.

"Не знам какво да правя - родителите ми, приятелите ми - всички бяха заедно и всички станаха на прах", съкрушен е той.

Над 2,3 милиона палестинци намериха подслон в Рафа - последният останал град, в който няма сухопътна операция на израелската армия. Според Муса Израел засили въздушните удари, за да покаже недоволство от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която беше приета преди два дни, след като Съединените щати гласуваха с "въздържал се".

"За Бога, не приемайте повече резолюции, тези ни стигат. Всеки път, когато има резолюция, те ни удрят все повече. Всички тук умираме, родителите ми снощи, ние може би ще умрем утре. Всички сме се упътили към смъртта", казва Муса Дахиир.

На север напрежението също ескалира. Подкрепяното от Иран шиитско движение Хизбула изстреля десетки ракети срещу град Кирят Шмона, в Северен Израел в отговор на израелски удари в южната част на Ливан ден по-рано, при които загинаха най-малко 7 души. Днес в Кирят Шмона загина един човек.

"Изоставиха ни. Ако бях тук 40 минути по-рано и аз щях да съм мъртъв. Не чувам нито един самолет на израелската армия", казва Омри Лузия - жител на Кирят Шмона.

Насилие и на Западния бряг. Трима палестинци бяха убити, а четирима ранени, след като израелските сили за сигурност откриха огън при акция в град Дженин тази нощ.

Тази нощ Тел Авив отзова своя екип преговарящи от Катар, като обяви, че разговорите за примирието са "в задънена улица".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джон Уърд: Мач за световната титла между Кубрат Пулев и Махмуд Чар ще има
Джон Уърд: Мач за световната титла между Кубрат Пулев и Махмуд Чар ще има
Военното разузнаване отговори на твърденията на Атанас Атанасов, че е разработван от службите
Военното разузнаване отговори на твърденията на Атанас Атанасов, че е разработван от службите