НОВИНИ

35% по-високи заплати обеща Терзиев на медицинските сестри в училищата и детските градини

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
11:51, 27.03.2024 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Медицинските сестри от училищата и детските градини ще получат исканото от тях увеличение на заплатите от 35% от 1 април. Това заяви кметът на София Васил Терзиев на брифинг в Столична община.

"Нашият голям проблем беше не само да се намерят тези средства, но и да не се отвори системен проблем. Затова аз бях толкова внимателен в подхода, който сме избрали. Много е удобно да се вмени на общината да доплаща за държавно делегирани дейности, за да се използва справедливият гняв на хората за проблеми, които са се трупали от години наред“, каза Васил Терзиев, кмет на София.

"Имаме точни и ясни разчети защо е законно и може да се финансира допълнително възнаграждението на медицинските сестри и фелдшерите и откъде ще дойдат парите. В крайна сметка свършихме работа, защото ние внасяне днес предложение в бюджета, а не обещание за държавата – увеличение с 20% на заплатите,считано от 1 януари. Това ще струва на годишния бюджет 10 млн.лв", допълни Георги Георгиев, предеседател на групата на Герб-СДС в СОС.

Вчера медицинските работници излязоха на протест. При среща с кмета Васил Терзиев в понеделник недоволни медицински работници в детското здравеопазване получиха обещания за увеличаване на заплатите със 100 лева.

По думите им подобно увеличение е абсурдно. Заканиха се дори да затворят детските яслите. Те настояват месечните им възнаграждения да станат поне 1800 лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хърватия постигна убедителна победа над Египет във финала на FIFA Series в Кайро
Хърватия постигна убедителна победа над Египет във финала на FIFA Series в Кайро
Галъп: Българите вярват в демокрацията, но не смятат, че управлението е по волята на народа
Галъп: Българите вярват в демокрацията, но не смятат, че управлението е по волята на народа