НОВИНИ

Протест пред общината: Работещи в детското здравеопазване искат по-високи заплати

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:28, 26.03.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Медицински работници в детското здравеопазване в София са в стачна готовност, тъй като исканията им за увеличение на заплатите не бяха удовлетворени. Те настояват месечните им възнаграждения да станат поне 1800 лева. Вчера на среща при кмета Васил Терзиев, те получиха обещания за увеличаване на заплатите със 100 лева. По думите им подобно увеличение е абсурдно. Заканиха се дори да затворят детските яслите.

Недоволни от вчерашното обещание на кмета, днес медицинските работници излязоха на протест.

Мели Русанова: "Заплатите на учителите в детските градини и на останалите учители са се увеличили вече три път се увеличават. Заплатите на помощник-възпитателите са се увеличили двойно, два пъти, нашите заплати от 2 години не са актуализирани, на какво основание."

Елена Петрова, 79-о СУ "Индира Ганди": "Това е недопустимо при това увеличаване на всичките цени. Абсолютно не стигат парите."

Петя Минева: "Децата при нас прохождат, при нас казват първите думи. Заплатата трябва да бъде такава, каквато е достойна за нас, за едни висшисти, които се занимават с най-уязвимата част на населението."

Йорданка Георгиева: "На 74 години съм и продължавам да работя на 4 часа и знаете ли колко ми е заплатата? 680 лева, а само за стаж получавам 200 лева."

Кметът на София Васил Терзиев опита да разговаря с протестиращите - без резултат:

"Още не съм намерил начин, по който да реша проблемите на абсолютно всички по едно и също време. Ако аз ви обещая нещо и ви излъжа, тогава сте в правото си да протестирате, да ме целите с домати, с яйца, с каквото искате.

- Готови ли сме на 35% увеличение?

- Честният отговор е не. Няма път това нещо как да се случи. Стъпка по стъпка."

Малко по-късно протестиращите опитаха да нахлуят в общината. Полицаите обаче ги спряха. От общината обещаха да продължат разговора по темата през април, а синдикатите обявиха, че са готови на стачни действия.

снимки: БНТ, БТА

По-късно тази вечер с пост във Фейсбук, кметът Васил Терзиев обяви, че се е срещнал с представители на двата синдиката на медицинските работници и са се разбрали да изработят обща рамка с искания към държавата. Терзиев им благодари за конструктивните разговори и обяви, че продължават следващата седмица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грузия се класира за Евро 2024 след успех над Гърция с дузпи
Грузия се класира за Евро 2024 след успех над Гърция с дузпи
Емели Санде идва за първия си концерт в София през юли
Емели Санде идва за първия си концерт в София през юли