НОВИНИ

Третият мандат - какви са възможните сценарии?

bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 27.03.2024
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

В 15.00 часа президентът Румен Радев връчва на ПП-ДБ втория мандат за съставяне на правителство. В "Денят започва" съпредседателят на парламентарната група на коалицията Атанас Атанасов заяви, че ще върнат празна папка на държавния глава. Връчването на мандата може да проследите на живо по БНТ1 в извънредната емисия "По света и у нас" в 14.58 ч., както и на bntnews.bg.

Обобщение вижте във включването на Милена Кирова

Ако ПП-ДБ върне празна папка днес, конституционната рулетка се превърта към третия - последен проучвателен мандат. По Конституция той се връчва на парламентарно представена политическа сила по преценка на президента. За разлика от седемдневния срок за изпълнение на първия и втория мандат, при третия такъв срок не е определен.

От това кога третият мандат ще бъде върнат, обаче, зависи датата на евентуалните предсрочни парламентарни избори. За да съвпаднат парламентарните избори с европейските на 9 юни, конституционната рулетка трябва да се завърти окончателно до 8 април.

Вчера Народното събрание обяви за неуспешен първия мандат на ГЕРБ-СДС. Пред журналисти в парламента днес Бойко Борисов заяви, че от ГЕРБ-СДС са направили всичко възможно да има правителство.

От парламентарно представените сили, които имат право да получат третия мандат, единствено от "Възраждане" изразиха готовност да предложат състав на кабинет.

"Важното е да има предсрочни избори. Дали ще са 2 в 1, дали предсрочните избори биха били на 2-ри или на 16-и, е без чак толкова голямо значение, но нека не забравяме, че нищо не сигурно. Аз смятам, че евроатлантическата шайка ще се разбере.

Няма да го бавим и ние винаги сме казвали, още от 47-ото НС, че сме готови да вземем мандата и сме готови със състав на правителство", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От останалите политически сили заявиха, че биха върнали веднага празна папката на президента, ако им бъде връчен трети мандат.

"Ние ще го върнем, защото не приемаме да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като "Възраждане", с които сме идеологически и морално несъвместими", заявиха вчера от ДПС.

"Този парламент е изчерпан. Няма възможност за мнозинство трайно и правителство. Така че, ако дойде при нас, ще го върнем веднага. Няма да участваме в разговори за 2-рия и за 3-тия също", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Трябва да се отиде на избори веднага. Не знам защо постоянно се предъвква тази тема, че ако третият мандат дойде при нас, може да се случи нещо по-различно от това, което сме обявили", посочи председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Междувременно списъкът с възможни служебни премиери намаля. Тази сутрин заместникът на омбудсмана Елена Чернева-Маркова подаде оставка по лични причини.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 27.03.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 27.03.2024 г., 12:20 ч.
Бронзовата медалистка от Рио Кимия Ализадех ще представя България на олимпийския турнир по таекуондо в Париж
Бронзовата медалистка от Рио Кимия Ализадех ще представя България на олимпийския турнир по таекуондо в Париж