НОВИНИ

Служители на "Автомобилна администрация" обявиха тридневна стачка

Искат 30% увеличение на заплатите

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
13:29, 27.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Служители от ИА "Автомобилна администрация" в София и страната преминават от днес към тридневни ефективни стачни действия.

Те настояват за 30% увеличение на основните работни заплати, както и равно възнаграждение за служителите, които изпълняват еднакви функции и заемат еднакви длъжности. Служителите няма да спират работа, но ще работят в намален обем, което означава че може да се стигне до връщане на граждани или до опашки пред гишетата на агенцията.

"При тези ниските заплати, увеличението ще е по 300-400 лв на човек, което ще струва на хазната около четири милиона лева и това е напълно изпълнимо", каза Генади Димитров, инспектор Автомобилна администрация София.

"Поне още 200 човека е необходимо да бъдат назначени, за да се извършва ефективно обслужване на фирми и граждани. Условията на труд са доста ниски и изискваме или ремонт или нова сграда", заяви Александрина Паскалева, главен специалист Автомобилна администрация София.

Безсрочна ефективна стачка обявиха и работници в ДАИ-Бургас. Според колективния трудов договор те нямат право да напускат работните си места, затова извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите.

Служителите на "Автомобилна администрация", които провеждат практически изпити на кандидат-шофьори, също обявиха стачка и изпитваха по-малък брой курсисти от предварително заявената бройка за деня.

"Някои по-стари служители като мен дълги години остават с по-ниско възнаграждение, отколкото новоназначените. Ние проверяваме автомобилния парк в страната, а в един момент нашите автомобили са в окаяно състояние. Това със заплащането и условията на труд ни демотивира", казва Красимир Лимперов, инспектор в Областен отдел "Автомобилна администрация" - Бургас.

"Повече от година получаваме обещания, които не се изпълняват. Има разлика в заплатата между всички служители и разликата е повече от 200лв.", допълва Анелия Мухова, инспектор ИААА-Бургас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висшият прокурорски съвет отказа да отстрани прокурор Константин Сулев
Висшият прокурорски съвет отказа да отстрани прокурор Константин Сулев
Дебора дойде на заседанието в съда, но запази мълчание (ВИДЕО)
Дебора дойде на заседанието в съда, но запази мълчание (ВИДЕО)