НОВИНИ

Путин: Пълна глупост е, че Русия планира да атакува Европа след Украйна

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:31, 28.03.2024
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Мерките за сигурност в Киев ще бъдат затегнати след поредица от атаки с руски балистични ракети и заплахи за все повече нападения. Това обяви шефът на военната администрация на украинската столица. Русия няма да атакува страни от НАТО, но F-16 ще бъдат сваляни в Украйна, заяви руският президент Владимир Путин.

Украинските сили са свалили 26 от 28 дрона, с които Русия е атакувала Украйна през нощта. Две жени, на 72 и 74 години, са били ранени, когато отломки от безпилотни апарати са ударили жилищна сграда в Запорожие.

5 къщи са наполовина разрушени, над 40 други са поразени.

"Събудих се и нещо падна върху мен отгоре. Не можех да дишам. Започнах да се движа и видях, че таванът се е срутил. Всичко в съседната стая беше в пламъци. Всичко беше разрушено и нямаше стени", каза Нина Юдаева, жител на Запорожие.

Ракетен удар имаше и срещу Одеска област. Един човек загина, а 18 са ранени при въздушно нападение срещу Харков. Ресторант, магазин и офиси в Харковска област са били повредени от отломки от три безпилотни самолета.

На този фон, Кремъл коментира, че няма агресивни намерения срещу трети страни. Изявленията за предполагаеми планове на Русия да атакува Европа след Украйна са глупости, заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с пилоти.

"Това са пълни безсмислици. Възможността за нападение срещу някои други страни, Полша, балтийските държави, плашат също чехите - това е просто глупост. Друг начин да се заблуди населението им и да се въвлекат хората в допълнителни разходи, да ги принудят да носят това бреме на плещите си", обясни Владимир Путин, президент на Русия.

Запитан за изтребителите F-16, които Западът обеща да изпрати на Киев, Путин каза, че тези самолети няма да променят ситуацията в Украйна. Те ще бъдат сваляни от руските сили, добави руският президент. Путин коментира още, че F-16 могат да носят и ядрено оръжие и ако ще се използват от летища в трети страни, то те ще стават легитимни цели за Москва, където и да са локализирани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият спор в парламента - кой да е и кой да не е служебен премиер (ОБЗОР)
Новият спор в парламента - кой да е и кой да не е служебен премиер (ОБЗОР)
МВР: Фалшиви са сигналите за бомби на летището, в Софийския университет и Съдебната палата
МВР: Фалшиви са сигналите за бомби на летището, в Софийския университет и Съдебната палата