НОВИНИ

Конференция по сигурността в Сингапур: Зеленски благодари на САЩ и обвини Китай

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:36, 02.06.2024
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на САЩ за одобрението - Киев да използва американски оръжия по цели на руска територия. Според агенция Ройтерс украинските военни вече обстрелват със системи "Хаймарс" цели на руска територия. Президентът Зеленски обвини Китай, че се опитва да провали мирната конференция за Украйна, предвидена за средата на месеца в Швейцария.

Володимир Зеленски се включи изненадващо в най-голямата конференция по сигурността в Азия "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур. В последния ден на форума украинският президент благодари на Вашингтон, че даде зелена светлина за използването от Киев на предоставени от САЩ реактивни системи за залпов огън "Хаймарс".

"Благодарни сме на президента Байдън, че администрацията му наскоро одобри употребата на ракети "Хаймарс" в Харковска област срещу граничната руска територия. Достатъчно ли е? Русия бомбардира Украйна, знаейки че, Украйна няма да отговори. Не разполагаме със системите да го направим", каза Володимир Зеленски.

В кулоарите на форума Зеленски разговаря с американския министър на отбраната Лойд Остин, определяйки срещата като "много добра". Остин не коментира. На пресконференция по-късно украинският президент заяви, че не е имал възможност да се срещне с китайската делегация и не скри разочарованието си от Пекин. Китай заяви, че конференцията за мир, която ще се проведе край Люцерн на 15 и 16 юни, няма как да постигне своите цели, при условие, че Русия не е поканена.

"Не сме добре настроени към сигнала, който даде Китай, след като обяви, че няма да подкрепи и участва в мирната конференция. Действия за снижаване нивото на лидерите, да се прави всичко, за да се попречи на някои лидери да присъстват, оказвайки натиск над тях - това определено не ни приближава към мира", заяви президентът на Украйна.

Снимки: АП/БТА

Според Зеленски над 100 държави и организации вече са потвърдили участието си. На срещата ще бъдат обсъдени размяна на затворници, продоволствената сигурност и ядрената безопасност, с цел да се изпрати предложение на Москва. Друга цел е връщането в Украйна на отведени в Русия деца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Онс Жабер се класира за четвъртфиналите на Ролан Гарос
Онс Жабер се класира за четвъртфиналите на Ролан Гарос
Отборът на ЦПВК спечели шампионската титла по волейбол за момичета U16
Отборът на ЦПВК спечели шампионската титла по волейбол за момичета U16