НОВИНИ

Конфликтът в Израел: Как ще се отрази на икономическата обстановка у нас?

bnt avatar logo
от БНТ новини
17:25, 10.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Конфликтът в Израел е свързан с този в Украйна и е част от акция за дестабилизиране на света, коментира премиерът Николай Денков. Министърът на финансите Асен Василев увери, че правителството следи петролните котировки и ако те скочат, ще се намеси с мерки в пазара на горивата.

Международни експерти пред БНТ: Войната между Израел и Газа ще бъде продължителна и мъчителна

Рискът от ескалация на военното напрежение в Израел е много сериозен, заяви премиерът Денков.

"Няма никакво съмнение, че конфликтът в Израел е свързан с Украйна, с това, което виждаме като серия преврати в Африка. Нямам съмнение, че има много сериозна координирана акция за дестабилизиране на света в момента. Това е начин да се избегне от фокуса на света върху нападението на Русия над Украйна", заяви министър-председателят Николай Денков.

Той предупреди за скок на инфлацията и ръст на горивата при продължителен конфликт в Израел.

"Колкото до цените, да, ако този конфликт се задълбочи, което е възможно, ако продължи по-дълго, това ще има отражение и трябва да го имаме предвид като възможност за идващата зима", допълни още Денков.

"Инфлацията се определя най-вече от международните цени и ако отново тръгне нефтът нагоре, както имаше такъв период от лятото досега, от 63 долара за барел стигна до 96, близо до 100, в момента се задържа до около 92-93 долара за барел, ако тръгне нагоре, това ще има отражение. По отношение на храните, най-важното, разбира се, е да подкрепяме това, което прави българското производство, особено да подпомогнем по-малките производители, тъй като това ще намали вносът отвън".

МВнР препоръчва на българите в Израел да се регистрират в посолството ни в Тел Авив

Според финансовия министър е твърде рано да се правят прогнози.

"Прекалено е рано да се оцени ефектът от конфликта. Това ще зависи от реакциите на Саудитска арабия, на Иран, както и от реакциите на международните пазари на петролни продукти. Следим ситуацията, тъй като, знаете, че това се отразява на цялата икономика и на бюджетните постъпления", каза финансовият министър Асен Василев.

Василев увери, че кабинетът следи внимателно европейския индекс "Плац" за цените на бензин, дизел и пропан-бутан.

"Следим "Плац" ежедневно и ако видим нива, които биха застрашили икономическата активност в страната , със сигурност ще предприемем мерки", каза Асен Василев.

А премиерът допусна възможността България да продължи да работи с руски петрол, но само ако цените скочат драстично.

"За момента мисля, че можем да продължим по план, тъй като ще отнеме 1 година, както е записано, за да стигнем изцяло до неруски петрол. Ако трябва, ще се промени решението в Народното събрание", съобщи премиерът.

Според решението на парламента бургаската рафинерия трябва напълно да премине на неруски петрол през септември следващата година.

Автори: Николай Минков и Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Димитров се класира на 1/4-финал на Европейската купа по бокс
Кристиян Димитров се класира на 1/4-финал на Европейската купа по бокс
Балкан Ботевград подписа с американски център
Балкан Ботевград подписа с американски център