НОВИНИ

Международни експерти пред БНТ: Войната между Израел и Газа ще бъде продължителна и мъчителна

международни експерти бнт войната израел газа продължителна мъчителна
bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 10.10.2023
Чете се за: 17:40 мин.
Общество
Слушай новината

Как се стигна до войната между Израел и Хамас? Къде е конфликтът в глобалния политически пъзел? Предизвестен ли беше пробивът в сигурността на Израел и колко дълго ще продължи войната? На тези и още въпроси отговориха международни анализатори, политолози и експерти по Близкия изток пред БНТ.

Как се стигна до нападението?

Според политическия анализатор Давид Леви ударът е бил абсолютна изненада, а операцията е резултат от месеци подготовка, преминали под фалшиви сигнали за мир.

"Три дни преди акцията между Израел и Хамас е бил сключен договор, чрез посредничеството на Египет, за облекчаване на палестинското население в Газа, включващо 20 000 нови работни места, доставки на електричество, вода и продоволствия", обясни Давид Леви.

Кой печели от дестабилизация на Близкия изток?

"Хамас се оказаха изключително добри артисти в цялата игра през последните две години", смята експертът по Близкия изток доц. Мира Майер.

"Те заблудиха не само Израел, но и доста международни наблюдатели, че обстановката се е успокоила. Това включва получаване на международни траншове, осигуряване на работни места и т.н.", каза доц. Майер.

"Решението за атаката в Израел е взето още лятото, като в Ливан е била разиграна такава тренировка", заяви арабистът проф. Владимир Чуков. По думите му в конфликта участват бойци на Хизбула и отделни палестински фракции.

"Размерът на атаката на Хамас - по вода, море и въздух, с взимането на заложници, с множество терористични атаки говори за месеци солидна подготовка", смята дипломатът и бивш главен координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток Николай Младенов.

Предизвестен пробив в сигурността?

Атаките на 7 октомври бяха най-сериозният пробив на израелската граница от 50 години насам.

Давид Леви: Хамас трябва да бъде унищожен

Международните анализатори правят паралел с Йом Кипурската война, случила се точно преди 50 години. На 6 октомври 1973 г., денят Йом Кипур, Египет и Сирия нападат Израел. Нападателите са подкрепени и от други арабски страни. В тази война атакуват първо арабите. Атаката на Египет става възможна, след като те преминават израелската военна линия Бар-лев на Суецкия канал. Израел не очаква атаката на два фронта и това улеснява арабските съюзници в началото на войната. От своя страна Египет е въоръжен с ракети земя-въздух, които помагат на арабската страна да отблъсне въздушните атаки на Израел.

Израел изглежда притиснат до стената, когато арабското командване заповядва на войниците и ракетите да навлязат навътре в полуострова. Тогава израелската авиация открива слабата страна на съветските ракети - те са с неподвижна глава. Тогава еврейските самолети започват да унищожават ракетите по-лесно и със значително по-малко поражения.

С посредничеството на американския държавен секретар тогава Хенри Кисинджър са постигнати споразумения през 1974 г. и 1975 г. за разделяне на израелските, от една страна, и египетските и сирийските войски, от друга страна, в Синайския полуостров и на Голанските възвишения.

Проф. Владимир Чуков: Решението за атаката в Израел е взето още лятото

Макар арабските съюзници да постигат ограничени военни успехи, те успяват да постигнат една важна политическа победа. Митът за израелската непобедимост е развенчан. На всички става ясно, че еврейската държава е силно зависима от САЩ. Военните действия струват на израелците сума равна на годишния брутен продукт на Израел. Войната предизвиква криза в израелското общество, което обвинява Мосад, че не е имало необходимата информация за готвеното нападение. Сформирана е специална комисия за разследване на обстоятелствата за конфликта. Войната от Йом Кипур води до засилване на международната изолация на еврейската държава. Много страни от Третия свят скъсват дипломатическите си отношения с Израел.

"Прави се паралел с Йом Кипурската война от преди 50 години, когато Израел също беше нападнат внезапно. Тази неочакваност костваше на премиера Голда Меир, която е една икона в израелската политика, оставката ѝ. Оказа се, че на практика разузнаването е давало доста сигнали, но ръководството на Израел е било толкова възгордяло се, че не е допускало такова нещо да се случи. На практика дори се говори, че крал Хюсейн, Йорданският крал тогава, се е обадил лично на Голда Меир, за да я предупреди, че ще я нападнат. Но тя не е повярвала. Не изключвам същата да е причината сега. Израел има толкова победи над съседите си, че е възможно да е пренебрегнал сигналите, какво може да се случи", обясни доц Мира Майел.

"Шокира ме, че в петък израелските граничари са виждали как палестинци от Хизбула симулират рязане на оградата и са си казали, че това е само симулация, а не е истина", добави проф. Чуков.

Проф. Владимир Чуков: Решението за атаката в Израел е взето още лятото

"Два часа часа ВВС на Израел не може да реагира, защото Хамас е разрушил комуникационните центрове. След това минават на една честота, която е скрита от израелското разузнаване", обясни Владимир Чуков.

Къде се намира конфликтът в пъзела на големите международни политически сили?

Международните анализатори посочват, че нападението от 7 октомври не само се възползва от вътрешнополитическата нестабилност на Израел, но и е целяло прекъсване на преговорите за сближаване между Израел и Саудитска Арабия, в които посредничат и САЩ. Иран гледа на този процес като на заплаха за собствените си интереси.

Николай Младенов пред БНТ: Конфликтът между Израел и Хамас ще е продължителен

"Израелският премиер Бенямин Нетаняху спазва принципа, че палестинците трябва да бъдат разделени, иначе стават много силни. Говорейки за легитимност, там медиите са изцяло под контрола на Хамас и на радикалите. В близкоизточната преса непрекъснато се говореше през последните месеци срещу Мохамед Бил Салман, саудитецът, който се сближи много с Израел. Ето това трябваше да подскаже накъде вървят нещата. Ролята на САЩ е много важна в конкретния случай не само с директна подкрепа. Те дадоха 6 млрд. долара на Иран, като компенсация за провалените преговори за иранското ядрено досие. Републиканците скочиха срещу Джо Байдън с критики, че финансира терористи. Едно от условията обаче беше да престанат да нападат американски и чуждестранни съдове в Персийския залив. Северният фронт, там където е Хизбула, която е може би 10 пъти по-силна от Хамас, на сирийския фронт няма нищо", обясни Владимир Чуков.

Според него най-вероятно ще има преговори, в който само Хамас ще бъде поставена на масата.

"Големият проблем е, че САЩ са много силно заинтересовани от установяването на дипломатически отношения между Израел и Саудитска Арабия. Близкият изток е част от американската предизборна кампания", каза проф. Чуков.

Според Давид Леви конфликтът крие рискове за сигурността на България, особено в контекста на войната в Украйна и сложния конфликт за Нагорни Карабах.

"Ако отбележим точките на насилие на картата, България е точно в пресечната точка. Израел е на два часа път със самолет, Украйна е на около 600 км. Нагорни Карабах е на около четири часа със самолет. Много е важно поведението на Иран и Русия, които са вдъхновителите на тази операция. Има геостратегически интерес на Русия да отвлече вниманието от проблемната си война в Украйна", каза Давид Леви.

Доц. Мира Майер заяви, че няма факти в подкрепа на това, че Русия е замесена в терористичната атака.

Конфликтът ще доведе до пренареждане на картите в Близкия изток, смята Николай Младенов.

"Нарастването на влиянието на крайнодесни, радикални групи в израелското общество, които за първи път са представени и в управляващата коалиция, е доста притеснително. Друг фактор е разделението, което съществува от десетилетия в палестинското общество. Палестинската власт, базирана в Рамала, няма никакъв контрол над Газа, Газа изцяло се контролира от Хамас. Палестинската власт в Западния бряг губи своята легитимност заради липсата на политическа перспектива за решаването на конфликта", каза Младенов.

Колко ще продължи войната?

"Такива мащаби не е имало в цялата история на Израел. Толкова много отвлечени жени и деца досега не е имало", обясни Давид Леви.

"Със сигурност конфликтът няма да бъде кратък, защото израелското общество узря, че терористичната организация Хамас трябва да бъде унищожена. Гръбнакът ѝ трябва да бъде пречупен", смята Леви.

"Терористите от Хамас са влезли в Израел на лов за хора. Имало е клане. Това не е лесно да се преглътне. Войната ще бъде изключително мъчителна. Включително със заложници на различни места", прогнозира доц. Майер.

Доц. Мира Майер посочи, че има 100 000 войници, които са струпани на границата в Ивицата Газа и със сигурност ще има ответен удар.

"Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей постна видеоклип с бягащи младежи, които са били на музикално парти в пустинята, когато са нападнати от бойци на Хамас на 7 октомври. 3000 младежи са били на това парти в Южен Израел, 260 трупа са намерени след това. Ще цитирам Илън Мъск. Целите, казва Мъск, не са точно да се подпомогне Хамас, а да се унищожи Израел", обясни Мира Майер.

"Кризата между Израел и Хамас ще е продължителна и вероятно ще доведе до пълно преформулиране на много от постулатите около конфликта в Близкия изток", каза дипломатът и бивш главен координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток Николай Младенов.

Мохамед Халаф: Ситуацията не предполагаше да има такава военна операция срещу Израел

"Това е вечен конфликт в Близкия изток и няма как да се реши. Големите проблеми в Арабския свят се решават от две държави от региона и западна сила. Саудитска Арабия, сунитският лидер, шийтският Иран и винаги трябва да има една западна сила. В случая на Ливан това е Франция. В Израел това са САЩ. Този триъгълник ще реши как ще станат нещата. Лошото е, че конфликтът показа и провал, отслабена тежест на международната общност при овладяването на световния мир", коментира Владимир Чуков.

Какво следва оттук нататък?

Според Давид Леви заложниците вероятно ще се използват като жив щит, за да бъде намалена мощта на израелската реакция и възможност за преговори за освобождаване на затворници.

"Това, което Хамас обяви до този момент, е, че тези хора са разпределени на различни места в цялата Ивица Газа и са скрити някъде в тяхната доста голяма система от подземни тунели. Те са най-важният капитал на терористичната организация", допълни Давид Леви.

"Размразяването на отношенията между Саудитска Арабия и Израел щеше да доведе до абсолютно ново статукво в целия регион, един безспорен лидер като Саудитска Арабия ще повлече след себе си много други държави от мюсюлманския свят", коментира експертът по Близкия изток доц. Мира Майер.

Тя обясни, че според една част от учените и експертите първо трябва да се реши проблемът с палестинците, а според друга проблемът ще се реши по-лесно, ако Израел има по-добри отношения с Арабския свят.

"Нетаняху каза ние ще стигнем до края, но какво значи това? Много трудно ще влязат в Ивицата Газа. Това е най-населената територия в Близкия изток, ивицата с най-голяма раждаемост в света. Разпростира се на на 364 кв. км. Над 2,5 млн. души живеят там. Ще стигнат до лидерите на Хамас и ще стегнат обсадата", каза Владимир Чуков.

"Изключително важно е какво ще бъде отношението на Египет. Египет затвори границата си с Газа. Водят се преговори да бъде отворена, защото при евентуален силен масиран израелски удар, ще има огромен бежански поток, който няма къде другаде да отиде освен в Египет", каза Майер.

"Важното е сега как да се евакуира мирното население от Ивицата Газа, за да не се допуснат цивилни жертви. МВнР в Рияд излезе с декларация за следното: не бива да бъдат убивани мирни граждани. Ясно ще се следи кои са мишените, кои са гонените от Израел", обясни проф. Чуков.

"Няма перспектива за спиране на военните действия, докато не се възстанови някакъв баланс, който да позволи преговори за примирие. Стигането до такива преговори ще струва много животи.
Влизането на израелски войски в Газа ще бъде болезнено", прогнозира Младенов.

Дипломатическото решение за Близкия изток - мисията (не)възможна

Според дипломата отвъд осъждането на тероризма трябва да започне отдавна закъснял разговор за изход от политическата криза там.

"В последните месеци, особено след началото на руската агресия в Украйна, нестабилността в цял свят се увеличава - в Африка, сега в Израел, има напрежение по много фронтове, както политическо, така и военно. За първи път от много десетилетия насам има конфликти, за които се смята, че е много по-добре да бъдат решени по военен път, а не чрез дипломация, което е много сериозна заплаха за целия свят", отбележи Николай Младенов.

Прогнозата на Давид Леви е, че в хода на бойните действия военните структури на Хамас ще бъдат увредени до такава степен, че няма да може да се възстановят с години.

По публикацията работи Мирослава Кирилова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС насрочи четири кръга и отложените мачове в Първа лига
БФС насрочи четири кръга и отложените мачове в Първа лига
Разкриха престъпна група за износ на стоки за "Вагнер" и други групировки, воюващи в Украйна (СНИМКИ)
Разкриха престъпна група за износ на стоки за "Вагнер" и други групировки, воюващи в Украйна (СНИМКИ)