НОВИНИ

Конституционалисти: Предсрочните парламентарни избори ще са на 13 или 20 октомври

Експертите коментираха и процедурата по новите правила за избор на служебен премиер

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
08:54, 06.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Предсрочните парламентарни избори ще са втората или третата неделя на октомври, изчислиха конституционалистите доц. Наталия Киселова и д-р Борислав Цеков в студиото на "Денят започва". Според тях, е грешка вотът у нас да се обвързва с битката между Тръмп и Харис в Съединените щати. А дали следващите избори ще произведат работещ парламент, зависи от интересите на самите политици и дали те ще си поставят надпартийни цели.

Парламентарните избори ще са на 13 или 20 октомври, но те не трябва да се обвързват с вота в Съединените щати, заявиха конституционалистите Наталия Киселова и Борислав Цеков.

Доц. Наталия Киселова, конституционалист: "60 дни са разчетени в Изборния кодекс правилата за организацията."

Доц. Борислав Цеков, конституционалист: "Има фактори, които чакат да видят накъде ще духне вятъра отвъд океана пак казвам, това са доста грешни калкулации."

Изборът на служебен министър-председател може да предизвика поредния политически трус.

Доц. Борислав Цеков, конституционалист: "Маневрите, които на партийно ниво се правят сега, ако можем да си създадем някаква нова фигурка от този кратък каталог, който да инсталираме за премиер са поредното губи време за държавата."

Доц. Наталия Киселова, конституционалист: "Изходът беше в рамките на първите няколко дни да се положат усилия първо да бъдат избрани не само омбудсман и негов заместник, но и да се обнови състава на Сметната палата или ако са искали да обновят реда, да бяха го направили веднага щом беше свикано събранието. Сега внасянето на такъв проект показва конюнктурата."

Изборната спирала и политическата криза са резултат от алчност.

Доц. Наталия Киселова, конституционалист: "Част от партиите или по-скоро техните лидери да си мислят, че чрез избори могат да изтощят други партии - това е погрешна тенденция."

Доц. Борислав Цеков, конституционалист: "Процес на "африканизация" на българската политика, което означава отказ от общото благо, племенно начало в партиите, които не водят диалог в името на някакви национални политики, а водят битка за взаимно унищожение, а целта им не е интересът на нацията, а контролът върху публичните ресурси."

Според конституционалистите, излизане от деструктивната политическата криза ще има само при поставяне на важните за обществото приоритети.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каули Васт е новият олимпийски шампион по сърф при мъжете
Каули Васт е новият олимпийски шампион по сърф при мъжете
Керълайн Маркс спечели олимпийската титла по сърф за жени
Керълайн Маркс спечели олимпийската титла по сърф за жени