НОВИНИ

Кораб с 26 000 тона украинска царевица отплава от Одеса

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:32, 01.08.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

От Одеса отплава първият кораб с украинско зърно в рамките на споразумението за деблокиране на черноморските пристанища между Русия и Украйна, постигнато с посредничеството на Турция и ООН.

Морският съд под флага на Сиера Леоне ще премине през Босфора утре напът за Ливан. Предвидено е спиране в Истанбул за съвместна инспекция от представители на страните по споразумението. На борда на кораба "Разони" има 26 000 тона царевица.

"Облекчение за света, особено за нашите приятели в Близкия изток, Азия и Африка" написа в Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба по повод отплаването на кораба с украинско зърно от Одеса.

Товарът е първи по рода си от началото на войната преди пет месеца. Споразумението от Истанбул предвижда сигурни маршрути за транспортиране на зърно и торове от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южни.

Инспекциите и сателитното проследяване отговарят на руските страхове за контрабанда на оръжие. По данни на Киев в черноморските пристанища на страната се намират общо 17 кораба с около 600 хиляди тона селскостопанска продукция, предимно пшеница.

Екипажът на кораба, потеглил тази сутрин, се радва на края на продължителния принудителен престой в Одеса. Бордовият инженер, който е сириец, не е виждал семейството си повече от година. След преживените обстрели в Одеса, сега най-големият му страх са морските мини.

"Честно казано, страхувам се от морски мини. Нужни са от два до три часа за да излезем от украински териториални води. Надявам се нищо да не стане и да не допуснем грешки. Само това ме плаши при пътуването, с останалото като моряци сме свикнали. Плаването до Триполи в Ливан е пет дни, но с инспекцията в Истанбул, мисля че ще продължи една седмица", коментира Абдула Дженди.

Русия и Украйна осигуряват една трета от световния износ на пшеница, но западните санкции срещу Москва и боевете в източна Украйна блокираха черноморските пристанища. Русия отрича отговорност и обвинява санкциите и минирането на подстъпите към Украйна. ООН многократно предупреди за риск от глобална продоволствена криза.

"Отплаването на първия кораб с украинско зърно от Одеса е много положителна новина. Това е добра възможност за тест на споразумението, постигнато на преговорите в Истанбул. Да се надяваме, че всички страни ще изпълнят ангажиментите си", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Американското посолство в Киев приветства подновеното корабоплаване от Украйна. ООН изрази надежда корабът "Разони" да е първият от още много с украинско зърно към световните пазари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работодателски организации поискаха възстановяване на доставките на газ от "Газпром"
Работодателски организации поискаха възстановяване на доставките на газ от "Газпром"
11 отбора ще се борят за титлата в Националната баскетболна лига през новия сезон
11 отбора ще се борят за титлата в Националната баскетболна лига през новия сезон