Корабът "Янтра” ще поддържа плавателния път по Дунав

от БНТ
07:24, 02.04.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

“Янтра” ще бъде името на новия специализиран кораб на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по река Дунав в Русе.

Машината е произведена в Холандия и пристигна преди дни, като в момента тече обучение на екипажа и тестване на кораба.

Наричат го драга. В момента се дооборудва и в рамките на следващите няколко дни му предстоят изпитания и обучение на екипажа.

Съоръжението е планирано да заработи през 2022 година. Тогава се очаква да бъде завършен изцяло комплексът от съоръжения, които трябва да обслужват тази драга: понтон, шалан и маневрен кораб. Те в момента са в процес на строеж в румънска корабостроителница.

"Това е едно изключително модерно и високопроизводително съоръжение. То работи като фрезовата глава, която е отпред, разбива грунда, който е по дъното и посредством помпи, които са в машинно отделение чрез тръбите се изнася издрагираният материал, наноси към тръби и съответно ние го връщаме обратно", обясни в "Денят започва" Ивелин Занев- директор на Дирекция “Поддържане на корабоплавателния път”.

Тази драга ще работи в участъка от устието на река Вит до Силистра. Екипажът ще бъде от трима души - капитан, механик и моряк, като те вече са на борда и се обучават в движение.

Репортер: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Какво ще е времето в изборния ден?
Какво ще е времето в изборния ден?
В Калифорния отварят врати увеселителните паркове
В Калифорния отварят врати увеселителните паркове