НОВИНИ

Коя беше Мадлин Олбрайт - спомените на Филип Димитров

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:36, 24.03.2022
Чете се за: 03:20 мин.
По света
беше мадлин олбрайт спомените филип димитров
Слушай новината

Мадлин Олбрайт беше държавен секретар на Съединените щати в края на 90-те - ключов период след Студената война. Тя почина вчера на 84 години. Ето какво си спомни за нея Филип Димитров, който в онзи период беше наш посланик във Вашингтон.

По време на посещението на президента Бил Клинтън и на Мадлин Олбрайт у нас през 1999 г., Филип Димитров е посланик на България в САЩ и участва активно в подготовката на визитата.

"Тя беше доста топъл човек. С нея се общуваше относително лесно и ние източноевропейците във Вашингтон имахме специално отношение към нея", разказа Филип Димитров.

Мадлин Олбрайт е родена в Прага в семейство на евреи, приели католицизма. Eмигрират в САЩ, където Олбрайт получава брилянтно образование, което ѝ отваря вратите към най-висшите етажи на властта. Според Филип Димитров връзката с Източна Европа й дава точната оценка за събитията в района.

"Човекът, който разбира какъв е проблемът за Източна Европа, който схващаше, че не са въпрос на параноя и останки от Студената война нашите страхове, че ако не дай боже, бъде оставена някаква синя зона между Русия и НАТО, тя ще бъде обект на злощастни събития", каза Филип Димитров.

Като държавен секретар по време на втория мандат на Клинтън, Олбрайт подкрепя разширяването на НАТО и настоява за намеса на Алианса на Балканите, за да спре геноцида и етническото прочистване.

"Виждахме в нея човек,който стои на ясна позиция за това, че всички европейски страни се нуждаят от участие в НАТО и ЕС. И че това е единственият начин да се пресекат евентуални бъдещи попълзновения на Русия", каза Филип Димитров.

Почина бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт

Мадлин Олбрайт е професор в Джорджтаунския университет, където изнася лекции по външнополитически въпроси. Превръща се в икона и вдъхновение за цяло поколение млади жени, които искат шанс и уважение на работното място.

"Помнете, че в ада има специално място за жени, които не си помагат една на друга" - думи на Мадлин Олбрайт.

Тя ще бъде запомнена и със своите брошки, чрез които отправя послания. Разнообразни и ярки, бижутата ѝ внушават от надежда до предупреждение или заплаха. Флагът на Белия дом ще остане спуснат наполовина до 27 март. В Съвета за сигурност запазиха минута мълчание. Бивши и настоящи световни лидери почетоха паметта на Мадлин Олбрайт като визионер и човек, оставил следа на световната сцена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венеция Ангова, ПП: Част от коалицията ще подкрепи кандидатурата на Андрей Гюров за гуверньор на БНБ
Венеция Ангова, ПП: Част от коалицията ще подкрепи кандидатурата на Андрей Гюров за гуверньор на БНБ
Кристиан Вигенин: За БСП няма никакво съмнение, че управлението на ГЕРБ беше корумпирано
Кристиан Вигенин: За БСП няма никакво съмнение, че управлението на ГЕРБ беше корумпирано