НОВИНИ

Коя е фирмата собственик на складовете за фойерверки край Елин Пелин?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:13, 26.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Складовете за фойерверки край Елин Пелин са собственост на фирмата "Енигма". Тя е лидер на българския пазар и най-голям вносител на пиротехника. Оказва се, че дейността на компанията се разпростира на три континента.

Това не е първият инцидент в складове на фирмата. През 2006 година пожар избухва в складовете ѝ до "Илиенци". Тогава запалена пиротехника отново предизвика взрив, но за щастие без пострадали. Фирмата е един от основните двигатели на съдебните атаки срещу забраната на Столичния общински съвет за използването на открито на фойерверки.

Справка в публичните регистри показва, че фирма "Енигма" е регистрирана през 2001 г., а собственик е Тодор Попов. Компанията предлага както професионална, така и любителска пиротехника.

"Фирма "Енигма" е най-голямата фирма в България, която прави внос на големи количества материали - внос и реекспорт, обясни Момчил Кръстев - собственик на фирма за пиротехника.

Последните публикувани данни показват оборот от малко над 10 милиона лева и 41 служители през 2021 г.

Централният офис на фирмата в София вече е затворен, а на вратата е поставена бележка, че компанията няма да работи неопределено време.

От техния интернет сайт става ясно, че екипът пиротехници е преминал обучение при едни от най-добрите експерти в света, а списъкът от събития включва сватби, музикални фестивали и шоу с пиротехника на различни точки по света.

Екипът е разполагал с модерна компютърна система за стартиране и синхронизиране на фойерверки. Компанията посочва, че е започнала собствено производство в Китай и изнася свои стоки в 13 държави. Има открити търговски обекти още в САЩ, Грузия и Косово. Миналият месец фирмата е организирала състезание по фойерверки в Елин Пелин с участници от Сърбия, Румъния и Гърция.

"Техните складове са най-модерните , най-добре оборудваните , по-точно бяха, и са строени по всички правила и норми", заяви Момчил Кръстев - собственик на фирма за пиротехника.

"Техните складове са по-добри от тези на военните", смята Кръстев.

Според Момчил Кръстев, който е собственик на фирма за пиротехника, загиналият доцент Петър Шишков е бил един от най-добрите експерти.

"Той се занимаваше с тази материя преди мен. Аз съм лицензиран от 1996 г. Ходи и изнася лекции по света. Той е професионалист. Какво се е случило не мога да кажа", коментира още Кръстев.

"Това, че той е и преподавател към Минно-геоложкия университет не е основният му приоритет. Той ръководи екипи, проектант е на взривни работи на високо ниво, които водят пиротехнически шоута зад граница. Той е човек с опит", допълни Кръстев.

Във Фейсбук от Минно-геоложкият университет изказаха съболезнования към семейството на доцента. Оттам уточняват, че той е работил по изследвания и разработки на нови експлозиви за работа в ограничени пространства и при утежнени условия, както и към проектиране на специални врзивни работи. Освен учен, той е бил и консултант, става ясно още от поста.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: Церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж по БНТ 1, БНТ 3 и на bntnews.bg/sport
НА ЖИВО: Церемонията по откриване на Летните олимпийски игри в Париж по БНТ 1, БНТ 3 и на bntnews.bg/sport
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ
Качеството на въздуха в Елин Пелин се нормализира, съобщават от МОСВ