НОВИНИ

Коя е Горица Грънчарова-Кожарева?

Горица Грънчарова
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
09:06, 09.08.2024
18669
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Заместник-управителят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева бе назначена за следващия служебен премиер от президента Румен Радев.

Тя заема поста си в одитната институция от 2015 г. насам, като на няколко пъти е била председател по заместване - включително и от назначаването на кабинета "Главчев" до днес.

През 2023 г. Кожарева беше назначена за изпълняваща длъжността председател на Сметната палата, след като 48-ото Народно събрание изненадващо освободи предишния председател Цветан Цветков. На 22 юни 2023 г. Конституционният съд реши, че освобождаването на Цветков е било противоконституционно. В интервю за "Още от деня" на 10 юли Кожарева заяви, че Цветков няма да бъде допуснат отново до Сметната палата. Обясни, че Народното събрание удължило нейния престой на поста до избор на изцяло нов ръководител.

Коя е тя?

Горица Грънчарова-Кожарева е родена на 9 април. Магистър е по специалност „Счетоводство и Контрол“ в Стопанска академия "Д.А. Ценов", Свищов.

През годините е заемала позиции на ръководител Одитно отделение, извършващо финансови одити, одити за съответствие при финансово управление и одити на изпълнението и ръководи работна група за изработване на частта „Одити за съответствие“ на Наръчника за прилагане на международно признатите одитни стандарти и одитна дейност на Сметната палата; член на Консултативния съвет на Сметната палата; главен експерт в НАП; управител – офис НОИ на СИБАНК АД; зам. главен счетоводител в Булгаргаз; управител в ТС Банк АД; счетоводител в ДЗИ.

През 2015 г. е избрана от Народното събрание на Република България за Заместник-председател на Сметната палата, където ръководи Одитни дирекции Финансови одити, Одити за съответствие при финансовото управление и Одити на изпълнението, включително на средства от Европейския съюз; Председател е на Комисията по професионална етика към Сметната палата; Координатор на дейността и връзките на Сметната палата с Борда на одиторите за НАТО.

Участва в дейността на международни професионални организации на ВОИ и техните работни структури:

  • Международна организация на върховните одитни институции – ИНТОСАЙ;
  • Европейската организация на върховните одитни институции – ЕВРОСАЙ;
  • Контактен комитет на ръководителите на ВОИ и на ЕСП.

С решение на Народното събрание от 20 януари 2023 г. е избрана за изпълняващ длъжността председател на Сметната палата.

С решение на Народното събрание от 7 юли 2023 г. е определена да изпълнява правомощията на председател на Сметната палата (Цветан Цветков) до избора на нов председател (Димитър Главчев), когато отново заема поста заместник-председател.

От 8 април 2024 г. е определена за изпълняващ правомощия на председател на Сметната палата за периода от назначаването на Димитър Главчев за служебен министър-председател до неговото освобождаване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добро утро, Париж! - 09.08.2024 г.
Добро утро, Париж! - 09.08.2024 г.
Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер
Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер