КПКОНПИ изпрати запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти за "Пандора"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:18, 05.10.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
български политици списъка досиетата пандора
Слушай новината

След публикацията в сайта bird.bg "Досиетата Пандора: Делян Пеевски не е декларирал три офшорки" Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е предприела следните действия:

Отправено е официално запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти, с молба да бъде предоставена допълнителна информация за българските граждани, установени в разследването "Досиетата Пандора", като и за свързани с тях юридически лица (търговски дружества).

Възложен е анализ на всички декларации за имущество и интереси (встъпителни, ежегодни и финални), подадени от Делян Пеевски в качеството му на народен представител, за периода от 2013 година до настоящия момент.

Делян Пеевски е един от двамата български политици в досиетата "Пандора"

Предмет на анализа е сравнение на декларирани обстоятелства относно участие в търговски дружества и в техни органи на управление, с информацията, публикувана от bird.bg и преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното имущество.

Такъв анализ ще бъде възложен и при публикуване на допълнителна информация относно лица, заемащи висши публични длъжности, както и при получаване на такава в резултат на отправеното запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти.

Радев: Явно деянията на господин Пеевски са по-видими отвън, отколкото вътре

Ще бъде извършено сравнение и с данни за имущество в чужбина, поискани от КПКОНПИ по линия на международния обмен (мрежи за обмен на такава информация, в които Комисията е контактна точка за страната ни).

При установено несъответствие, следва решение за пълна имуществена проверка, като и действия от компетентността на дирекция "Противодействие на корупцията".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отпускат 9 милиона лева за заплати на работниците от "Автомагистрали - Черно море"
Отпускат 9 милиона лева за заплати на работниците от "Автомагистрали - Черно море"
Образователният министър: Над 600 паралелки са в дистанционно обучение
Образователният министър: Над 600 паралелки са в дистанционно обучение